Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

€ 26.000 vergoeding voor zwangere werkneemster, omdat contract niet wordt verlengd en (dis)functioneringsdossier ontbreekt

Henriëtte van Baalen

31 mei 2016 - < 1 minuten leestijd
mvb2012-01-31-1025

€ 26.000: dit forse bedrag moet een voormalig werkgever betalen aan de werkneemster, nadat hij de arbeidsovereenkomst niet heeft verlengd tijdens haar zwangerschap. De werkneemster stelt dat de werkgever haar contract niet heeft verlengd omdat zij zwanger is.

De werkgever zegt dat het contract niet wordt verlengd vanwege onvoldoende functioneren. Wie heeft gelijk? Wie moet wat bewijzen? (klik hier voor de uitspraak).

De werkneemster heeft voldoende gesteld voor het vermoeden van discriminatie: haar contract wordt niet verlengd terwijl ze zwanger is. Voordat zij zwanger was, is haar arbeidsovereenkomst wel een keer verlengd en heeft zij zelfs meer uren gekregen. Waarom zou een werkgever dit doen, als een werkneemster onvoldoende functioneert? De werkgever slaagt er niet in het vermoeden te weerleggen. Hij kan geen concrete voorbeelden geven van disfunctioneren en hij kan niet aangeven wanneer en door wie de kritiek op het functioneren met de werkneemster is besproken.

Stel dat de werkgever oprecht meent, dat de werkneemster haar werkzaamheden beter moet verrichten? Hoe kan hij voorkomen dat hij van discriminatie wordt beschuldigd in een geval als hierboven? Een beschuldiging voorkomen is niet mogelijk; zorgen dat er bewijsstukken van disfunctioneren zijn kan wel door steeds voor alle werknemers een functioneringsdossier bij te houden:

  • Leg de functie-eisen en verwachtingen vast in een functieomschrijving
  • Voer minstens 2x per jaar een functionerings- en/of een beoordelingsgesprek
  • Maak van deze gesprekken een verslag en bewaar dit in het personeelsdossier
  • Als een werknemer niet voldoende functioneert, ga het gesprek dan zo snel mogelijk aan en leg dit vast.

Meer tips over hoe te handelen bij disfunctioneren? Bekijk dan deze blog of bel ons (071 581 53 05). Karen Helbers en Henriëtte van Baalen

Ook interessant?