Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Franchiserecht

Ex-horeca ondernemer strafrechtelijk vervolgd wegens oplichting via franchiseformules

2 maart 2016 - 2 minuten leestijd

Onlangs is een ex-horeca ondernemer veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar onder meer omdat hij de ABN AMRO Bank voor een bedrag van € 11 miljoen heeft opgelicht. Het vonnis van de strafrechter van de rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2016:1112) is hier te lezen.

De betreffende ondernemer exploiteerde via Horeca Franchise Nederland B.V. diverse franchiseformules, zoals ‘De Vier Jaargetijden’ en ‘Papa Beer Pannenkoekhuizen’.  De ondernemer had de ABN AMRO Bank overtuigd dat een automatische incasso faciliteit noodzakelijk was om franchise fee en huurpenningen te incasseren bij de franchisenemers.  Om die reden werden automatische incasso faciliteiten verstrekt door de ABN AMRO voor meer dan 20 verschillende ING bankrekeningen.

Wat de ondernemer echter niet meldde aan de ABN AMRO, was dat deze bankrekeningen helemaal niet van franchisenemers waren, maar van de ondernemer zelf. Franchisenemers kregen rechtstreeks facturen gezonden voor franchise fee en huurpenningen. Vervolgens werden in de periode van 2007 tot 2010 in totaal meer dan 76.000 incasso’s ten laste van de ING rekeningen uitgevoerd, waarvan het overgrote deel (96%) werd gestorneerd. Omdat de geïncasseerde bedragen direct werden doorgesluisd door de ondernemer bleven storneringen voor rekening van de ABN AMRO. Uiteindelijk is zij benadeeld voor een bedrag van € 11 miljoen.

De rechter oordeelt onder meer dat er sprake is van oplichting en veroordeelt de ondernemer tot vier jaar gevangenisstraf. De verklaring van de ondernemer over de gang van zaken was dat het ‘uit de hand’ was gelopen en dat de incasso faciliteit hem in staat stelde zichzelf extra krediet te verschaffen. Het verweer dat de ABN AMRO bank (te) lichtvaardig heeft gehandeld in deze kan de ondernemer niet baten. De rechter meent dat de ondernemer zo geraffineerd te werk is gegaan dat er bij de bank geen argwaan hoefde te ontstaan. Al met al een opmerkelijke zaak die banken er waarschijnlijk toe zal nopen om nog meer ‘checks and balances’ te hanteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno de Wijs, advocaat, [email protected]

Ook interessant?