Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Amerikaanse toezichthouder: computer in zelfrijdende auto is bestuurder

10 februari 2016 - < 1 minuten leestijd

Op deze weblog schreven wij eerder over de vraag of een zelfrijdende auto de openbare weg op mag. Eén van de problemen is dat ieder motorvoertuig dat zich op de openbare weg begeeft, een bestuurder moet hebben. Maar heeft een zelfrijdende auto wel een bestuurder? De Amerikaanse toezichthouder heeft gisteren bekendgemaakt dat wat haar betreft de ‘artificial intelligence’ (de computer) in de auto de bestuurder is.

De beslissing van de Amerikaanse toezichthouder, de National Highway Traffic Safety Administration, is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s. Immers, nu een ‘computer’ geldt als bestuurder, mogen de zelfrijdende auto’s in beginsel de weg op. Desondanks blijven nog veel vragen openstaan.

Eén van de vragen heeft betrekking op de certificering van de ‘bestuurder’. Een menselijke bestuurder moet immers een rijexamen afleggen alvorens een rijbewijs te ontvangen. Maar hoe werkt dit voor een computer? Mogelijk dat een geüniformeerde vorm van certificering hier uitkomst kan bieden.

Ook het aansprakelijkheidsvraagstuk in geval een zelfrijdende auto schade veroorzaakt, is nog niet beantwoord. Is de menselijke ‘bestuurder’ c.q. passagier aansprakelijk, of de eigenaar van de auto, de computer in de auto, of de fabrikant van de auto? Deze vraag wordt nog lastiger indien de computer in de auto an sich goed functioneert, maar het juist menselijk ingrijpen is dat de schade veroorzaakt.

Er blijven dus nog genoeg vragen onbeantwoord. Desondanks is het besluit van de Amerikaanse toezichthouder een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren, advocaat/partner IE/IT/Privacy. 

Ook interessant?