Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Ondernemingsrecht

Reorganisatie Xenos: betalingstermijn voor leveranciers verlengd

Sacha Krekel

21 januari 2016 - < 1 minuten leestijd

Wederom grijpt een winkelketen in bij haar personeelsbestand. Xenos schrapt tweehonderdvijftig banen en er zullen ook vestigingen worden gesloten. In 2015 zagen we al dat technisch dienstverlener Imtech, elektronicaconcern BAS Group (van onder meer MyCom, Dixons en iCentre) en de winkelketens V&D, Macintosh, DA Retailgroep, Miss Etam, Schoenenreus en Taft definitief de deuren sloten. Dreigt dit nu ook voor Xenos te gebeuren en lopen – net als bij V&D – leveranciers risico dat facturen onbetaald blijven en voorraad verloren gaat?

Leveranciers doen er verstandig aan eens goed te bekijken welke afspraken nu precies met Xenos zijn gemaakt en hoe deze kunnen worden aangepast om problemen te voorkomen. Een van de mogelijkheden is het opnemen van een eigendomsvoorbehoud in de afspraken met Xenos. Totdat de koopsom is betaald, kan de leverancier dan de geleverde goederen van de ontvanger terugvorderen. Dit leidt er bovendien toe dat de leverancier bij een eventueel faillissement van Xenos een sterkere positie heeft: Xenos is geen eigenaar geworden van goederen die niet zijn betaald. In beginsel kan de leverancier ook van een failliete koper de goederen terugvorderen.

De advocaten van De Clercq Advocaten Notarissen behandelen regelmatig zaken op het gebied van ondernemings- en contractenrecht. Wilt u de afspraken met Xenos tegen het licht houden en bekijken wat uw mogelijkheden zijn? Wij kunnen u hierin adviseren.

Voor vragen of informatie hierover kunt u contact opnemen met Sacha Krekel of Tim de Vries.

Ook interessant?