Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Internetten op werk in privé reden voor ontslag?

Henriëtte van Baalen

30 november 2015 - < 1 minuten leestijd

Een ambtenaar van de gemeente Den Bosch had moeite om zijn werk voor de gemeente te scheiden van zijn privé-business en werd daarom ontslagen. De Centrale Raad van Beroep moest onlangs beoordelen of dit voldoende reden voor disciplinair ontslag opleverde. De rechter keek er heel precies naar en was zeker niet bereid om op iedere slak die de gemeente aandroeg zout te leggen.

Zo kon een beperkt gebruik van de zakelijke telefoon voor privédoeleinden niet als zwaar plichtsverzuim worden aangemerkt.

Maar het tijdens werktijd gebruik maken van internet voor eigen doeleinden was wel zeer ernstig, omdat sprake was van excessief gebruik. Door het excessieve gebruik had de ambtenaar het vertrouwen geschonden dat de gemeente in hem moest kunnen stellen. Hij was bovendien al eerder aangesproken op zijn functioneren in relatie tot het efficiënt besteden van zijn werktijd en op het gescheiden houden van nevenwerkzaamheden en zijn werkzaamheden voor de gemeente. En de betrokken ambtenaar had als leidinggevende ook nog eens een voorbeeldfunctie voor zijn medewerkers. Dit alles tezamen maakte dat de rechter een disciplinair ontslag niet onevenredig vond. De moraal: vermenging tussen werk en privé hoeft niet gelijk tot ontslag te leiden. De gevarenzone komt pas echt in zicht als sprake is van structureel en excessief gedrag.

Bestaat ‘een beetje integriteit’ dus toch wel? Klik hier voor de uitspraak.

Meer weten over integriteitsbeleid en gedragscodes voor bedrijven en organisaties? Neem contact op met Arjen van Rijn via 071-5815300

Ook interessant?