Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

De Clercq sprak op succesvol eerste 3D-printcongres in het Midden-Oosten

24 augustus 2015 - < 1 minuten leestijd

Op 17 en 18 augustus vond in Dubai het eerste 3D-printcongres in de Golfregio plaats. Veel van de vooraanstaande bedrijven en partijen in de 3D-printsector waren aanwezig. Advocaat Willem Balfoort van De Clercq heeft gesproken over de juridische aspecten van 3D-printing.

In zijn presentatie is mr. Balfoort vooral ingegaan op de juridische aspecten die verband houden met het intellectuele eigendomsrecht (IE-recht) en het (product)aansprakelijkheidsrecht. Klik hier voor de slides. 

IMG 3788 IMG 3857

Door de opkomst van 3D-printing is het zeer eenvoudig geworden om op basis van een computerbestand een driedimensionaal object te produceren. Dit betekent tevens dat het eenvoudiger is dan ooit om inbreuk te maken op Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten), waaronder het auteursrecht, modellenrecht, octrooirecht en het merkenrecht.

De opkomst van 3D-printing brengt dan ook veel nieuwe juridische vragen met zich mee, en niet alleen op het gebied van IE. Zo kunnen met een 3D-printer op eenvoudige wijze ‘ongewenste objecten’ zoals vuur- en steekwapens of onveilige medicijnen en drugs worden geproduceerd. Dit kan een reëel gevaar voor de volksgezondheid en openbare orde betekenen. Ook is het de vraag hoe het zit met de productaansprakelijkheid van 3D-geprinte objecten: wie is aansprakelijk als een 3D-geprint object niet goed functioneert en schade veroorzaakt?

De IE/IT-recht advocaten van de Clercq hebben een unieke expertise op het gebied van 3D-printing. Zowel Natascha van Duuren, Teun Pouw als Willem Balfoort hebben zich al in een vroeg stadium verdiept in 3D-printing en hebben verschillende publicaties, presentaties en workshops over dit onderwerp op hun naam staan. 

Voor vragen over 3D-printing, kunt u contact opnemen met Willem Balfoort (advocaat IE/IT/Privacy), gespecialiseerd in juridische vraagstukken rondom 3D-printing.

Ook interessant?