Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Eerste keer verwondingen door ongeluk zelfrijdende auto Google

17 juli 2015 - < 1 minuten leestijd

Afgelopen mei schreven we op deze blog dat ongelukken met zelfrijdende auto’s niet langer hypothetisch meer zijn. Dit jaar hebben zich al een aantal incidenten voorgedaan, waarbij tot dan toe gelukkig geen gewonden zijn gevallen. Enkele weken geleden is hier helaas verandering in gekomen: bij een ongeluk met een zelfrijdende auto van Google hebben drie inzittenden lichte verwondingen opgelopen.

Google maakt dit nieuws zelf bekend via een blogpost. In de post legt Chris Urmson, hoofd van de afdeling zelfrijdende auto’s bij Google, de oorzaak van het ongeval uit. Nu.nl vat de toedracht van het ongeval samen:

Volgens Urmson naderde de zelfrijdende auto een verkeerslicht dat op groen stond. Er reden nog twee auto’s voor het voertuig van Google en het voorste voertuig stopte ondanks het groene verkeerslicht om de kruising niet te blokkeren. Het verkeer aan de overkant van het kruispunt stond namelijk stil.

Ook de tweede auto en de zelfrijdende auto van Google kwamen vervolgens tot stilstand. Uit gegevens van de sensoren op de auto van Google blijkt dat het vierde voertuig in de rij helemaal niet heeft afgeremd en daardoor met 27 kilometer per uur tegen Googles auto aanreed.”

Zie verder ook dit animatiefilmpje van het ongeval.

Het ongeluk is dus niet de ‘schuld’ van de zelfrijdende auto, maar is veroorzaakt door de onoplettendheid van de bestuurder van een ‘gewone’ auto. Gelukkig hebben de drie verwonde personen slechts last van een “lichte whiplash”.

De aansprakelijkheidsvragen voor de gevallen waarin een zelfrijdende auto de oorzaak is van een ongeluk, zullen voorlopig dus nog even onbeantwoord blijven.

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren, advocaat IE/IT/Privacy.

Ook interessant?