Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Franchiserecht

Rechter wijst schadevergoeding toe aan franchisenemer wegens foute prognoses

4 juli 2015 - < 1 minuten leestijd

Geschillen over exploitatie prognoses tussen franchisegever en franchisenemer blijven een regelmatig terugkerend thema bij rechtszaken die betrekking hebben op franchise. Zie in dat kader ook de andere blogs en artikelen over dit onderwerp op deze website.

Regelmatig blijkt de (ex-)franchisenemer niet aan te kunnen tonen dat de franchisegever inderdaad bewust onjuiste prognoses heeft verstrekt. Recent heeft de rechtbank Overijssel echter geoordeeld dat een franchisegever een schadebedrag van ruim € 40.000 dient te betalen aan een (ex-)franchisenemer (ECLI:NL:RBOVE:2015:2907 – lees het eindvonnis hier) vanwege een ondeugdelijke exploitatie prognose. In een eerder tussenvonnis (ECLI:NL:RBOVE:2014:1985 – lees het tussenvonnis hier) had de rechtbank al geoordeeld dat de franchisegever onrechtmatig jegens de (ex-)franchisenemer had gehandeld door willens en wetens onjuiste prognoses aan hem te verstrekken.

Uit deze kwestie blijkt weer eens dat ongelukken met exploitatieprognoses gemakkelijk op de loer kunnen liggen. Franchisegevers kunnen zich simpelweg niet permitteren om fouten te maken en zullen dus bij het opstellen van dergelijke prognoses te rade moeten gaan bij deskundigen. Hetzelfde geldt voor de kandidaat franchisenemer die de prognose in zijn hand gedrukt krijgt; een goede beoordeling op voorhand kan ook veel leed voor hem voorkomen. En zoals altijd geldt: ‘bij twijfel niet inhalen’!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno de Wijs, advocaat, [email protected]

Ook interessant?