Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Salarisbevriezing: let op de valkuil van de vakbonden

Henriëtte van Baalen

19 maart 2015 - < 1 minuten leestijd

Ook als werknemers niet protesteren tegen een salarisbevriezing, kan de werkgever gedwongen worden de lonen toch te verhogen volgens de cao. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.
Het volgende was het geval.

In overleg met de ondernemingsraad had een werkgever besloten dat de salarissen niet zouden stijgen conform de cao-regels. De werknemers hadden hiertegen niet geprotesteerd en het dus stilzwijgend geaccepteerd. FNV echter verzocht de rechter om de werkgever te veroordelen tot het toekennen van salarisverhogingen. De rechter oordeelde dat de werkgever onvoldoende duidelijkheid had verschaft aan de werknemers. De werkgever had weliswaar bericht dat er geen periodieke salarisverhoging zou plaatsvinden vanwege bezuinigingen, maar had de noodzaak daarvoor niet voldoende toegelicht. De werkgever mocht onder die omstandigheden niet aannemen dat de werknemers welbewust met de salarisbevriezing hadden ingestemd nu de werknemers niet hadden geprotesteerd. Vervolgens veroordeelde de rechter de werkgever om de salarissen alsnog te verhogen volgens de cao-regels.

Goede communicatie met de ondernemingsraad en met de individuele werknemers is en blijft dus belangrijk. We helpen u hierbij graag.

Karen Helbers, paralegal

Ook interessant?