Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Vernieuwd ROZ-model huurovereenkomst 7:230a BW (kantoren en overige bedrijfsruimte)

Henriëtte van Baalen

2 maart 2015 - < 1 minuten leestijd

In het voordeel van de huurder is het ROZ-model 7:230a BW kantoorruimte aangepast door de Raad van Onroerende Zaken. Het model is sinds donderdag 19 februari jl. beschikbaar via deze link. Het uitgangspunt van het model 2015 is nog steeds dat de inhoud van de huurovereenkomst aan de onderhandelingstafel tot stand komt. Het model 2015 is ook nog steeds opgesteld vanuit de optiek van de verhuurder.

Wel is er gestreefd naar meer transparantie in de huurovereenkomst en meer gelijkwaardigheid tussen partijen. Het is de bedoeling dat de belangen van de huurder tijdens de onderhandelingen besproken worden. De belangen kunnen dan als overweging worden opgenomen in de huurovereenkomst zodat de bedoeling van partijen duidelijk is voor een ieder.

Het model 2015 laat duidelijker zien welke keuzes partijen kunnen maken. Een aantal artikelen is aangevuld en er is een aantal nieuwe artikelen bijgekomen bijvoorbeeld met betrekking tot het energieprestatiecertificaat/greenlease/duurzaamheid/asbest/milieu, een flexibele opzegtermijn en er is opgenomen dat er geen andere ‘incentives’ zijn overeengekomen dan in de huurovereenkomst vermeld. Ook de algemene bepalingen zijn uitgebreid en de volgorde van deze bepalingen is gewijzigd.

Gaat u met het nieuwe ROZ-model 7:230a BW aan de slag, laat u dan eerst goed voorlichten over de mogelijkheden. Uw vragen over het sluiten of opstellen van en onderhandelen over een huurovereenkomst beantwoord ik graag!

Eveline Buyink, advocaat huurrecht

Ook interessant?