Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Oproep privacytoezichthouders: “verplicht appontwikkelaars een link op te nemen naar privacyverklaring in de appstore”

Natascha van Duuren

26 januari 2015 - < 1 minuten leestijd

Privacytoezichthouders hebben een beroep gedaan op appstores. Zij willen dat appstores appontwikkelaars verplichten een link naar hun privacyverklaring op te nemen in de appstore. Het doel hiervan is consumenten goed geïnformeerd (en dus welbewust) een keuze te laten maken of zij akkoord gaan met het feit dat de betreffende app hun persoonsgegevens verwerkt. Bij deze weloverwogen keuze hoort natuurlijk ook informatie over wélke persoonsgegevens worden verwerkt, op welke wijze, voor welke doeleinden en of gegevens worden verstrekt aan derde partijen. Consumenten moeten deze weloverwogen keuze kunnen maken vóórdat zij de app downloaden.

Een en ander volgt op de uitkomsten van een App Sweep. Bij deze sweep is gekeken of en hoe apps hun klanten informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens en of hier rechtsgeldig toestemming voor wordt gevraagd. 85% van de 1.211 onderzochte apps gaf – in strijd met de privacyregels – niet aan welke persoonsgegevens worden verwerkt en hoe zij persoonsgegevens verwerken. Dit terwijl zij grote hoeveelheden persoonsgegevens verzamelden. Ook populaire apps maakten zich hier volgens de sweep schuldig aan.

Reden temeer dus voor de privacytoezichthouders, waaronder ons College bescherming persoonsgegevens, hier iets aan te doen. Door de appstores appontwikkelaars verplicht te laten stellen een link naar de privacy policy van de app aan te bieden, moet voorkomen worden dat consumenten besluiten een app te downloaden voordat zij exact op de hoogte zijn van alle privacy-aspecten. De appstore is immers de plek waar consumenten reviews lezen en technische informatie halen én vervolgens besluiten de app te downloaden.

Meer weten over de juridische aspecten van apps? Neem contact op met Natascha van Duuren, partner IT/IE/privacy, n.vanduuren@declercq.com of 071-5815308.

Ook interessant?