Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

ICT-Outsourcing

Natascha van Duuren

15 januari 2015 - < 1 minuten leestijd

Volgens het tijdschrift Computable keerden in 2014 de grote ICT-outsourcingsdeals terug op de Nederlandse markt. Toch zet volgens dit tijdschrift de trend naar middelgrote en kleine contracten door. De oorzaak hiervan is met name gelegen in het fenomeen multisourcing, waarbij contracten over meerdere leveranciers verdeeld worden.

Vaak worden hierbij contracten gesloten met kortere looptijden dan de traditionele it-outsourcingscontracten. Het voordeel hiervan voor de outsourcende partij is uiteraard dat je voor elk onderdeel de beste leverancier kunt kiezen én de concurrentie tussen de verschillende leveranciers wordt vergroot. Het nadeel is dat aansturing van meerdere leveranciers ingewikkelder is.

Een ICT-outsourcingsproces is veelal een ingewikkeld proces. Ter ondersteuning van dit proces is onlangs de NEN-ISO 37500:2014 ‘Richtlijn bij outsourcing’ verschenen. Internationaal is er door 13 landen aan de norm meegewerkt en is geïnitieerd vanuit Nederlandse partijen. De richtlijn behandelt de belangrijkste fasen, processen en ‘governance’-aspecten van outsourcing. De richtlijn is volgens NEN toepasbaar voor alle typen organisaties en sectoren van elke grootte en biedt ondernemingen en overheidsdiensten een goede basis om op succesvolle wijze te outsourcen en het proces te optimaliseren gedurende de hele contractperiode. Bovendien laat de norm volgens de opstellers ruimte voor aanpassingen en uitbreidingen om te voldoen aan internationale, nationale en lokale wet- en regelgeving. De praktijk zal moeten leren of partijen de toegevoegde waarde van een NEN-norm bij outsourcingsprojecten ervaren en op welke concrete punten. In ieder geval zal het behulpzaam kunnen zijn bij het structureren van proces.

Meer weten over de juridische aspecten van outsourcing(scontracten)? Neem contact op met Natascha van Duuren, n.vanduuren@declercq.com of 071-5815308.

Ook interessant?