Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Het belang van huurkoop

17 december 2014 - < 1 minuten leestijd

Huurkoop is een bekender wordend fenomeen. Het komt niet alleen voor bij auto’s en andere roerende zaken, maar je ziet het ook steeds meer bij de koop van huizen. Dit is niet zo vreemd, gelet op de voordelen en de eenvoud van huurkoop. Bij huurkoop gaat het eigendom pas over nadat de laatste termijn betaald is.

Als het om de huurkoop van een huis gaat, dan is de verkoopprijs, het aflossingsschema en het eigendomsvoorbehoud in de huurkoopakte opgenomen. Als huurkoper betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag aan huur en aflossing.

In beginsel kan de huurkoper meteen ‘beschikken’ over de woning. Met huurkoop kan je meestal profiteren van de hypotheekrenteaftrekregeling. De rente die je betaalt bij huurkoop is aftrekbaar onder de eigenwoningregeling. Bijkomend voordeel is dat diverse bank-voorwaarden, die van toepassing zijn van een hypotheek, bij huurkoop niet van toepassing zijn. De huurkoper moet zich wel houden aan de bepalingen die door de notaris tussen de huurverkoper en de huurkoper in de huurkoopakte zijn opgenomen. De huurverkoper mag de woning slechts terugvorderen indien de huurkoper de aflossing niet meer kan betalen. Huurkoop is dan ook geschikt voor diegenen die de aflossing gedurende de gehele looptijd kunnen opbrengen.

Ook interessant?