Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Kinderapp overtreedt de Wet bescherming persoonsgegevens

Natascha van Duuren

19 september 2014 - 1

De app Okki Gekke-bekken-club is een app die kinderen helpt hun tanden goed te poetsen. Alhoewel het de bedoeling was dat het voor de kinderen alleen mogelijk was om foto’s op het internet te plaatsen van een gepoetst gebit, was het ook mogelijk om foto’s op het internet te plaatsen waarop de kinderen te identificeren waren. Deze foto’s kwalificeren als persoonsgegevens; dit betekent dat het verwerken van deze persoonsgegevens moet voldoen aan de privacywetgeving.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft echter geconstateerd dat de app op een aantal punten in strijd was met deze wetgeving. Zo bevatte de app geen waarschuwing dat de toestemming van de ouders was vereist voordat de kinderen hun foto’s op het internet plaatsten. De app bood bovendien geen mogelijkheid de gegevens van internet te verwijderen. Voorts werden de persoonsgegevens onversleuteld via het internet verzonden.

Inmiddels is de app niet meer beschikbaar en zijn alle foto’s van de website verwijderd. De app zal pas weer beschikbaar zijn zodra de app aan alle eisen voldoet.

Ook dit is (helaas) weer een voorbeeld van een app waarbij vóór de bouw onvoldoende is nagedacht over de toepasselijke wet- en regelgeving. Dit terwijl dit in zowel het functioneel als technisch ontwerp dient te worden meegenomen. Dit voorkomt immers dat de app uit de store moet worden gehaald en opnieuw moet worden gebouwd of aangepast.

Lees hier het rapport van de CBP over de Okki Gekke-bekken-club.

Voor meer informatie over ICT & Zorg, neem contact op met Natascha van Duuren, partner IT/ie/privacy, n.vanduuren@declercq.com of 071-5815308.

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates en de beste tips in je inbox

Ook interessant?