Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Hennepplantage in aanbouw: toch ontbinding huurovereenkomst

23 juni 2011 - < 1 minuten leestijd

Dat een huurovereenkomst met betrekking tot woonruimte kan worden ontbonden indien in de woning een hennepplantage wordt aangetroffen, is inmiddels een gegeven. Redengevend is dan dat het gehuurde niet overeenkomstig de (woon-)bestemming wordt gebruikt en dat de huurder zich, door de vergrote kans op brand, niet gedraagt zoals een goed huurder betaamt. Maar wat nu als de kwekerij nog niet in bedrijf is?

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft, in 2009, de huurovereenkomst met de huurder van een woning, waarin een in een vergevorderd stadium van aanleg verkerende hennepkwekerij werd aangetroffen, ontbonden. De huurder heeft daartegen beroep in cassatie ingesteld. Aangevoerd werd dat nog geen sprake was van een gebruik in strijd met de bestemming, omdat de kwekerij nog niet in bedrijf was.

Het Hof had geoordeeld dat ook (het beginnen met) de aanleg van een op bedrijfsmatig gebruik gerichte voorziening in de woning in strijd is met de verplichting tot gebruik als (uitsluitend) woonruimte.

De Hoge Raad heeft het arrest van het Hof onlangs bekrachtigd. Dus ook als er (nog) geen plantjes worden aangetroffen en als er (nog) geen stroom wordt afgetapt, kan, indien een bedrijfsmatige outillage wordt aangetroffen, de huurovereenkomst van woonruimte worden ontbonden.

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Per van der Kooi en Eveline Buyink, advocaten huurrecht.

Ook interessant?