Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt aangepast aan de moderne tijd

Natascha van Duuren

26 augustus 2014 - < 1 minuut leestijd

Er gaat een wijziging van artikel 13 van de Grondwet komen. Wat houdt de wijziging in? Het begrip ‘telegraaf’ komt te vervallen. Bovendien is er gekozen voor een techniekonafhankelijke formulering. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim.

Maar wat betekent dit nu concreet? Ook elektronische vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd. Dit betekent dat e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media onder de bescherming van de Grondwet zullen komen te vallen.

De overheid mag dus niet in de inhoud van deze communicatie kijken. Uiteraard blijft op dit verbod een aantal wettelijk bepaalde uitzonderingen bestaan. Zo mag de politie of inlichtingendienst in een aantal situatie wel kennis nemen van bijvoorbeeld e-mailverkeer. Wel is daar dan altijd toestemming van de bevoegde autoriteiten voor nodig.

Waar de wetgeving vaak achter blijft lopen op nieuwe technologische ontwikkelingen, is dit een mooi voorbeeld van een wet die wel degelijk wordt aangepast naar de huidige tijd. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog of wilt u meer weten over de juridische aspecten van nieuwe technologieën? Neem dan vrijblijvend contact op met Natascha van Duuren, advocaat en partner IT, IE & Privacy.

Ook interessant?