Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt aangepast aan de moderne tijd

Natascha van Duuren

26 augustus 2014 - 1

Er komt een wijziging van artikel 13 van de Grondwet. Het begrip ‘telegraaf’ komt te vervallen. Bovendien is gekozen voor een techniekonafhankelijke formulering. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim.

Wat betekent dit nu concreet? Ook elektronische vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd. Dit betekent dat e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media onder de bescherming van de Grondwet zullen vallen.

De overheid mag dus niet in de inhoud van deze communicatie kijken. Uiteraard blijft op dit verbod een aantal wettelijk bepaalde uitzonderingen bestaan. Zo mag de politie of inlichtingendienst in een aantal situatie wel kennis nemen van bijvoorbeeld e-mailverkeer. Daar is dan altijd toestemming van de bevoegde autoriteiten voor nodig.

Waar de wetgeving vaak achter blijft lopen op nieuwe technologische ontwikkelingen, is dit een mooi voorbeeld van een wet die wel degelijk wordt aangepast naar de huidige tijd. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Meer weten over de juridische aspecten van nieuwe technologieën? Neem contact op met Natascha van Duuren, advocaat en partner IE-ICT-recht.

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates en de beste tips in je inbox

Ook interessant?