Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Wanneer mag een scholier zonder tewerkstellingsvergunning stage lopen?

Henriëtte van Baalen

30 juni 2014 - 1 minuut leestijd

Veel bedrijven ontvangen regelmatig verzoeken van scholieren om stage te mogen lopen. Ook van illegaal in Nederland verblijvende jongeren. Sommige van die jongeren mogen niet zonder een tewerkstellingsvergunning stage lopen. Laat een werkgever een jongere zonder vergunning toch stage lopen, dan kan dit leiden tot een hoge boete voor de werkgever. Oplettendheid is dus geboden.

Wanneer mag een werkgever een scholier stage laten lopen zonder tewerkstellingsvergunning? Sowieso mag dat als de scholier rechtmatig in Nederland verblijft. Als de scholier geen geldige verblijfstitel heeft, is de stage zonder tewerkstellingsvergunning toegestaan als voldaan is aan ál deze voorwaarden:

•    De scholier volgt een beroepsopleidende leerweg (BOL) in het MBO-onderwijs, óf de stage is verplicht als onderdeel van het praktijkonderwijs, het uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht van het voortgezet speciaal onderwijs of een maatwerktraject binnen het vmbo.
•    De scholier is jonger dan 18 jaar, of was jonger dan 18 toen hij aan zijn opleiding begon.
•    De stage is verplicht om de opleiding te kunnen voltooien.
•    De scholier ontvangt geen stagevergoeding.

HBO- en WO-studenten die niet uit een EER-land komen, hebben dus steeds een tewerkstellingsvergunning vergunning nodig voor een stage.

Vragen? Onze specialisten van het team grensoverschrijdende arbeid helpen u graag verder.

Karen Helbers, paralegal

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates en de beste tips in je inbox

Ook interessant?