Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

HvJEU: zoekresultaten die de privacy schenden van EU burgers moeten worden verwijderd

27 mei 2014 - 2 minuten leestijd

Het Europees Hof van Justitie (HvJEU) heeft onlangs geoordeeld dat Google verplicht is zoekresultaten te verwijderen die inbreuk maken op de privacy van Europese burgers. De Spaanse staatsburger González had een rechtszaak aangespannen tegen Google Spain en Google Inc. González was niet blij met de zoekresultaten die Google gaf als zijn naam in de zoekmachine werd ingevoerd.

Google’s zoekresultaten vertoonde namelijk een artikel uit 1998 over de schulden van de man. González eiste dat de informatie uit de resultatenlijst wordt verwijderd, omdat de informatie niet meer relevant is en bovendien zijn reputatie schaadt.

González had de Spaanse rechtbank verzocht Google te  bevelen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om zo de gegevens van Google’s index te verwijderen en de toegang tot de betreffende gegevens onmogelijk te maken. De Spaanse rechter heeft dit verzoek toegewezen. Vervolgens heeft Google beroep ingesteld tegen deze beslissing. Naar aanleiding daarvan heeft de Spaanse rechter vragen gesteld aan het HvJEU. Het HvJEU stelt dat Google het mogelijk maakt een  (min of meer) gedetailleerd profiel van de ‘opgezochte’  persoon op te stellen, hetgeen in strijd kan zijn met het recht op eerbiediging van het privéleven en het recht op bescherming van de persoonsgegevens. Volgens de rechtbank brengen zoekmachines namelijk informatie in kaart die normaal gesproken zeer lastig met elkaar in verband te brengen valt. Om die reden kunnen zoekmachines verplicht worden om zoekresultaten te verwijderen als de privacy van Europese personen geschonden wordt, ook als de weergegeven informatie an sich niet onrechtmatig is.

Uit de uitspraak is echter geen algemene conclusie te trekken ten aanzien van de plicht van Google. Per situatie moet Google beoordelen of sprake is van een (te grote) inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokken persoon.  Zo speelt enerzijds de aard en gevoeligheid van de betrokken informatie, en anderzijds het belang van het publiek om over de informatie te beschikken een rol.

Opmerkelijk in deze uitspraak is dat een Europese rechtbank voor het eerst een principieel ‘recht om vergeten te worden’ erkent. Daarnaast heeft het Hof in tegenstelling tot de bewering van het Amerikaanse bedrijf Google geoordeeld dat ook de Spaanse tak van Google zich aan de Europese regels moet houden, aangezien zij een vestiging heeft in Europa.

Wat de gevolgen zijn van de uitspraak is grotendeels nog onduidelijk. Volgens de BBC wordt de uitspraak vanuit verschillende hoeken scherp bekritiseerd. Zo stelt Wikipedia-oprichter Jimmy Wales “Volgens de uitspraak kan je nu klagen over iets en zeggen dat het irrelevant is, waarna Google het verzoek moet beoordelen. Dat is erg lastig voor Google, zeker als het juridisch aansprakelijk is als het verkeerd oordeelt.”  Voorts beschreef hij de uitspraak als “one of the most wide-sweeping internet censorship rulings that I’ve ever seen.

De Duitse tak van Google heeft in ieder geval al aangekondigd op korte termijn een mechanisme te introduceren waarmee gebruikers Google kunnen verzoeken om privacyschendende zoekresultaten te verwijderen.

Het laatste woord zal dan ook nog niet gezegd zijn over dit onderwerp. We houden u via deze weblog op de hoogte van de ontwikkelingen.

Willem Balfoort

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren (advocaat IT, IE & Privacy).

Ook interessant?