Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Per 1 april één vergunning voor verblijf en arbeid

30 maart 2014 - < 1 minuten leestijd

De GVVA combineert de verblijfsvergunning en de huidige tewerkstellingsvergunning (TWV) in één vergunning. Een buitenlandse werknemer van buiten de EU, EER en Zwitserland die naar Nederland wil komen om langer dan drie maanden te werken (of zijn werkgever) hoeft maar één procedure te starten.

De voorwaarden waaronder de buitenlandse werknemer naar Nederland mag komen om te werken en verblijven veranderen niet.
Een paar categorieën vreemdelingen zijn uitgezonderd van de GVVA.  Voor hen blijft het huidige systeem bestaan met een TWV van UWV en verblijfsvergunning van IND. De GVVA geldt voor het grootste deel van de arbeidsmigranten van buiten de EU. Een TWV blijft bestaan voor seizoenswerkers, studenten, asielzoekers en Kroaten. Voor kennismigranten verandert er niets omdat zij nu reeds alleen een verblijfsvergunning nodig hebben.

De GVVA zal bestaan uit een verblijfspasje en een aanvullend document en kan zowel door de  buitenlandse werknemers als door de werkgever worden aangevraagd. Voor werkgevers is het belangrijk dat zij zowel een kopie van het aanvullend document als van het verblijfspasje in hun administratie bewaren. De IND wordt verantwoordelijk voor de GVVA en de afgifte ervan.

Fadjar Schouten

Heeft u vragen over bovenstaande? Ons Team staat voor u klaar.

Ook interessant?