Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Renovatie is een rechtsgeldige reden voor verhuurder om de huurovereenkomst op te zeggen. Maar in hoeverre moet een verhuurder aantonen dat hiervan sprake zal zijn?

27 maart 2014 - < 1 minuten leestijd

In een relevante kwestie huurt huurder een tweetal winkelpanden van verhuurder. Verhuurder heeft de huur tegen 1 april 2014 opgezegd wegens dringend eigen gebruik (renovatie en herontwikkeling om het vloeroppervlak van de winkel uit te breiden). Huurder heeft hiermee niet ingestemd.

Volgens huurder is het voornemen tot renovatie van verhuurder onvoldoende om een beroep te kunnen doen op dringend eigen gebruik. Verhuurder verzoekt de kantonrechter vervolgens om beëindiging van de huurovereenkomst en ontruiming van de winkelpanden.

De kantonrechter oordeelt dat verhuurder slechts aannemelijk moet maken dat de winkelruimte zal worden aangewend voor de gestelde nieuwe bestemming. Dat heeft verhuurder voldoende gedaan door een helder ondernemingsplan te presenteren, wat gebaseerd is op een schriftelijk advies van deskundigen. Uit dit plan blijkt dat verhuurder rendementsverhoging van het vastgoed wil realiseren door verbetering van de verhuurbaarheid. Het is onder meer de bedoeling om de twee winkelpanden samen te voegen en het verhuuroppervlak uit te breiden.

De huurovereenkomst wordt beëindigd onder de voorwaarde dat verhuurder over een omgevingsvergunning zal beschikken. De huurder trekt dus – op één strohalm na – aan het kortste eind.

Heeft u als verhuurder vragen over beëindiging van de huurovereenkomst wegens renovatie van bedrijfsruimte? Neem gerust contact op met een van onze specialisten van het team Vastgoed, Overheid & Notariaat.

Ook interessant?