Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Wetsvoorstel: scheiding maatschappelijke en commerciële taken woningcorporaties

Per van der Kooi

11 mei 2011 - < 1 minuten leestijd

Woningcorporaties zijn belast met de bouw en verhuur van sociale woningbouw en maatschappelijk vastgoed. Voor deze -vaak onrendabele- taken is staatssteun onder voorwaarden toegestaan. Corporaties voeren echter ook commerciële activiteiten uit, zoals de bouw van duurdere huur- en koopwoningen. Voor die activiteiten is staatssteun verboden.

Eerder al schreven wij over de ministeriele regeling op grond waarvan corporaties de bouw van maatschappelijk vastgoed moeten aanbesteden. Daarin is ook geregeld onder welke voorwaarden staatssteun is toegestaan.

De ministerraad heeft onlangs ingestemd met een wijziging van de Woningwet. Daarin wordt woningcorporaties de verplichting opgelegd om een scheiding door te voeren tussen activiteiten die met staatssteun mogen worden uitgevoerd en overige activiteiten. Voorwaarde voor het ontplooien van commerciële activiteiten is dat dit plaatsvindt zonder staatssteun en onder gelijke condities met commerciële partijen.

Een nieuwe autoriteit gaat toezien op de naleving van de regels voor staatssteun.

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?