Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit ook open voor vastgoed-BV’s

30 januari 2014 - < 1 minuten leestijd

Als sprake is van een schenking of vererving van aandelen in een vastgoed-BV stelt de belastingdienst zich vaak op het standpunt dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit niet van toepassing is.

Door een recente uitspraak van Hof Den Haag (24 januari 2014) zijn de kansen vergroot om toch voor die faciliteit in aanmerking te komen, hetgeen een enorm belastingvoordeel kan opleveren.

Als de faciliteit niet van toepassing zou zijn, kan de totale belastingdruk (inkomstenbelasting en erfbelasting) bij het verkrijgen van aandelen in een vastgoed-BV krachtens erfrecht of schenking oplopen tot 40% van de waarde ervan. Dat heeft een negatieve impact op de liquiditeit, waardoor de BV in gevaar kan komen.

Om een succesvol beroep te doen op de faciliteit, moet sprake zijn van activiteiten die uitstijgen boven ‘normaal vermogensbeheer’. In de zaak die Hof Den Haag moest behandelen was daarvan sprake omdat de erfgenaam en een van zijn kinderen, die aandeelhouders in de BV waren, aanzienlijk veel tijd kwijt waren met bijkomende werkzaamheden, zoals het zoeken en selecteren van huurders, de communicatie met de huurders en andere partijen (de beheerder, aannemers, gemeenten etc.), het beoordelen van onderhoud, bezichtiging van nieuwe panden en het beoordelen van de aankoop.

Verder vond het Hof ook relevant dat de betreffende personen veel ervaring en expertise hadden en dat er nauwelijks van leegstand sprake was. Daardoor werd een hoger rendement behaald dan als er alleen van ‘normaal vermogensbeheer’ sprake was geweest.

Hebt u te maken met een bedrijfsopvolging waarbij sprake is van een vastgoedportefeuille? Laat u zich dan goed adviseren over de mogelijkheden om belasting te besparen. Onze estate planners helpen u graag op weg.

Voor vragen kunt u terecht bij team Vastgoed, Overheid & Notariaat.

Ook interessant?