Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Ontslag in zicht? Scholing verplicht

Ernst van Win

16 januari 2014 - < 1 minuten leestijd

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat het ontslag van een 59-jarige werknemer kennelijk onredelijk is. Werkgever heeft onvoldoende inspanningen verricht om werknemer aan ander werk te helpen.

De betreffende medewerker was met een onderbreking van 7 maanden sinds 1988 in dienst bij werkgever. Werkgever heeft met toestemming van het UWV de arbeidsovereenkomst met werknemer opgezegd, waarna werknemer is vrijgesteld van werk om zich te kunnen richten op het vinden van een nieuwe dienstbetrekking elders. Werknemer heeft geen ontslagvergoeding gekregen.

Het hof is van oordeel dat het ontslag kennelijk onredelijk is, nu werkgever had kunnen voorzien dat de kansen van werknemer mede gezien zijn eenzijdige werkervaring zeer beperkt zouden zijn. Ook het feit dat werkgever werknemer niet de mogelijkheid heeft geboden zich te laten omscholen wordt werkgever aangerekend. Het hof merkt hierover op dat het niet aanbieden van scholing een neutrale factor is zolang geen ontslag in zicht is – zeker indien werknemer hier, zoals in casu, zelf ook geen behoefte aan heeft. Dit verandert echter zodra het verlies van de arbeidsplaats van werknemer in zicht komt. Het Hof komt de door de kantonrechter in eerste aanleg vastgestelde schadevergoeding van € 17.000,- bruto redelijk voor.

Lees hier de uitspraak.

Saskia Cornelisse, advocaat arbeidsrecht

Ook interessant?