Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
IT, IE & Privacy

3D-printen van wapens – vervolg

4 december 2013 - 2 minuten leestijd

Een aantal maanden geleden is een artikel van Willem Balfoort gepubliceerd in het NRC over het 3D-printen van wapens. In het artikel werd gewaarschuwd dat het niet ondenkbaar is dat binnen afzienbare tijd kwaadwillende personen eenvoudig en goedkoop thuis wapens kunnen printen, die bovendien niet of moeilijk op te sporen zijn met de meest gebruikte detectiemethoden.

Waar voorgaand scenario een aantal maanden geleden nog ter zijde geschoven kon worden als futuristisch of pessimistisch, lijkt het gevaar zich nu al te verwezenlijken. De Britse politie maakte eind oktober bekend een 3d-printer en geprinte onderdelen van een wapen in beslag te hebben genomen. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat criminelen daadwerkelijk bezig zijn met het 3D-printen van wapens. Verontrustend nieuws, vooral gezien het feit dat minder dan een maand geleden bekend werd dat een bedrijf als eerste een metalen wapen gemaakt met een 3d-printer heeft geproduceerd. Het wapen is getest en bleek in staat met succes vijftig kogels af te kunnen vuren.

Hoewel men  in de VS al sinds 1791 een grondwettelijk recht op wapenbezit kent (het zogenaamde ‘Second Amendment’), begint de Amerikaanse overheid zich actief te bemoeien met het gevaar van 3D-geprinte wapens. Zo werd afgelopen maandag bekend dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een verlenging van een wet die 3d-geprinte wapens van plastic verboden maakt. Het gaat om een wet uit 1988, die vuurwapens die ongezien door metaaldetectoren kunnen komen, zoals wapens die helemaal van plastic gemaakt zijn, verbiedt. De wet zou op 9 december verlopen, maar is nu dus met tien jaar verlengd. Twee weken geleden heeft de Amerikaanse stad Philadelphia als eerste stad een officieel verbod op 3D-geprinte pistolen afgekondigd. Hoe Philadelphia het verbod wil handhaven is echter niet duidelijk.

Het lijkt op grond van voorgaande gerechtvaardigd te concluderen dat het gevaar van 3D-geprinte wapens steeds minder denkbeeldig wordt. We houden u via deze weg op de hoogte van dit onderwerp.

Voor vragen omtrent deze onderwerpen kunt u contact opnemen met team IT, IE & Privacy.

Willem Balfoort

Ook interessant?