Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Het kabinet heeft het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen met 3 maanden verlengd

Per van der Kooi

6 juni 2011 - < 1 minuten leestijd

Het verlaagde btw-tarief gold aanvankelijk tot 1 juli 2011. Bij opdrachten waarvan de werkzaamheden vóór 1 juli a.s. zijn aangevangen en die vóór 1 oktober a.s. zijn afgerond mag de arbeidscomponent nu alsnog onder het lage btw-tarief van 6 procent gebracht worden.

Voor alle projecten die ná 1 juli worden gestart of ná 1 oktober worden opgeleverd geldt voor alle arbeid het gewone btw-tarief van 19%.

Het verlaagde tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht.  De woning moet tenminste twee jaar oud zijn. Onder renovatie- en herstelwerkzaamheden worden verstaan: het vernieuwen of vergroten, het herstellen of vervangen en het onderhouden van (delen van) de woning. Het lage btw-tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidscomponent van de werkzaamheden, niet op de materialen.

Naast min of meer bouwkundige werkzaamheden geldt de regeling ook voor bijvoorbeeld (de arbeid met betrekking) het vernieuwen en onderhouden van boilers, cv-installaties en zonnepanelen, het vegen en onderhouden van schoorstenen, het aanbrengen of vernieuwen van (dubbel) glas en het aanbrengen en onderhouden van vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel (gaan) uitmaken van de woning.

Sloopwerkzaamheden die onderdeel vormen van renovatiewerkzaamheden vallen ook onder de regeling, ook als de sloper en degene die daarna opbouwwerkzaamheden verricht verschillende ondernemers zijn. Wanneer alleen sprake is van sloop geldt de regeling niet.

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?