Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Gewijzigde bouw-CAO maakt beroep op vorst-WW mogelijk

Per van der Kooi

15 november 2011 - < 1 minuten leestijd

Vanochtend hebben wij voor het eerst de autoruiten weer moeten krabben. Voorbode van een mogelijk stevige winter. Hier en daar wordt al gesproken over een horror-winter. Dat zou, na de strenge winters van de afgelopen jaren en de crisis, funest kunnen zijn voor de bouw.

Om dat dreigend leed op voorhand iets te verzachten is de bouw-CAO tussentijds gewijzigd. Indien tussen het eerste weekend van november en het laatste weekend van maart daaropvolgend als gevolg van vorst niet kan worden gewerkt, kan gebruik worden gemaakt van vorst-WW. Werkgevers kunnen dan een WW-uitkering aanvragen voor hun werknemers. Die uitkering wordt door de werkgevers aangevuld tot 100% van het loon. Gedurende de eerste 22 vorstdagen komt het risico van vorst volledig voor rekening van de werkgever.

Als vorstdag wordt beschouwd een werkdag (dus geen weekenddag) waarop vanwege vorst niet wordt gewerkt en waarbij de gemeten temperatuur tussen 00.00 en 07.00 uur lager is geweest dan -3° C, ofwel om zowel 07.00 als om 10.00 uur lager dan -0,5° C,  ofwel om 10.00 uur lager dan -1,5° C is geweest. Ook is daarvan sprake als het niet vriest maar de gevoelstemperatuur om 10.30 uur -6° C of lager  is. Als vorstdag gelden eveneens de twee dagen volgend op minimaal 3 achtereenvolgende dagen waarop een van de zojuist genoemde vorstnormen is gehaald. Het is in dat geval niet noodzakelijk dat die 2 daaropvolgende dagen ook een vorstnorm wordt gehaald.

Bepalend is de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied van het werk.

Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouw- en aanbestedingsrecht

Ook interessant?