Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

Ministerraad neemt nieuwe Aanbestedingswet aan

29 juni 2010 - < 1 minuten leestijd

Jl. vrijdag heeft de ministerraad de nieuwe Aanbestedingswet aangenomen. Deze wet wordt eerdaags naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel de wet dan pas openbaar wordt is al wel het een en ander bekend geworden.

Zo worden eisen aan te vergeven opdrachten gesteld. Als voorbeeld wordt gegeven dat een aanbestedende dienst met 120 vestigingen in het land nu de schoonmaak daarvan in één opdracht kan uitbesteden. Daardoor kunnen kleine ondernemingen niet inschrijven. In de toekomst moet een aanbestedende dienst een opdracht zo inrichten dat ook bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf kunnen inschrijven op de schoonmaak van de locaties in de eigen regio.

In de wet wordt ook geregeld dat de omzeteisen in een redelijke verhouding tot de te gunnen opdracht moeten staan. Dit is overigens in de rechtspraak al een uitgemaakte zaak.

Tenslotte -voor nu- wordt de ‘papierwinkel’ aanzienlijk beperkt. De inschrijver hoeft nog maar één formulier in te leveren. Alleen degene aan wie de opdracht wordt gegund moet vervolgens de officiële documenten aanleveren.

Voor vragen of het delen van uw eigen ervaringen op het terrein van het aanbestedingsrecht kunt u terecht bij Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?