Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

Aanbestedingsrechtspraak: de stand van zaken

3 november 2010 - < 1 minuten leestijd

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is onderzoek gedaan naar de aanbestedingsrechtspraak in Nederland in de jaren 2004 – 2009. Uit het onderzoek volgt dat in slechts 26% van de gestarte procedures de rechter de ondernemer in het gelijk stelt.

Uit het onderzoek volgt dat gemeenten de meeste aanbestedingen uitschrijven. Dit is waarschijnlijk dan ook de oorzaak dat in absolute zin de meeste (44% van de) rechtszaken worden aangespannen tegen een gemeente. Relatief gezien is dit echter weinig. Het Rijk kreeg met 7% van de aanbestedingen namelijk ruim 20% van de procedures op haar bord.

Het onderzoek laat ook zien dat een beroep op het, overigens zeer brede, transparantie- en gelijkheidsbeginsel het vaakst leidde tot succes. Bijna even vaak leidt de stelling tot succes dat de inschrijving van een ondernemer ten onrechte ongeldig is verklaard of is afgewezen.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?