Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

Aanbesteden wordt eenvoudiger

30 maart 2011 - < 1 minuten leestijd

Afgelopen maandag heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een nota van wijzigingen op de nieuwe Aanbestedingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze wijzigingen wil minister Verhagen de kansen voor kleine(re) ondernemers om opdrachten binnen te halen verbeteren. Meedingen wordt namelijk eenvoudiger en transparanter, aldus de Minister.

Een van de wijzigingen die de ‘winkansen’ voor kleine(re) ondernemingen moet gaan verbeteren, is het tegengaan van onnodige clustering van opdrachten. Voor het al dan niet samenvoegen van een opdracht dient de aanbestedende dienst objectieve criteria te hanteren. Volgens de Minister heeft dit tot gevolg dat bijvoorbeeld een bedrijf met 120 vestigingen, de schoonmaak van alle gebouwen niet mag bundelen in één aanbesteding. Kleine schoonmaakondernemingen zouden dan bij voorbaat immers geen kans maken.

Bovendien worden aanbestedingen eenvoudiger. Zo zal alleen de winnende inschrijver een bewijs van goed gedrag hoeven te laten zien en wordt de geldigheid van dit bewijs verlengd van één naar twee jaar.

Voorts zal er op termijn een klachtencommissie komen die onafhankelijk advies zal gaan geven bij klachten over aanbestedingen. Deze commissie moet gaan bijdragen aan een snelle, zorgvuldige en laagdrempelige afhandeling van klachten. Deze klachtencommissie zal gaan adviseren op verzoek van zowel ondernemers als aanbestedende diensten.

Voor vragen of het delen van uw eigen ervaringen op het terrein van het aanbestedingsrecht: Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?