Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

Heraanbesteding dienstwapen Nederlandse Politie

Per van der Kooi

25 januari 2012 - < 1 minuten leestijd

Eerder schreven wij al over de aanbestedingsprocedure voor het nieuwe dienstwapen van de Nederlandse Politie. Het Oostenrijkse Glock startte – en verloor – eerder al een kort geding omdat volgens haar de specificaties discriminerend zouden zijn. Uiteindelijke sloot de Nederlandse Politie voor de levering van dienstwapens een overeenkomst met de fabrikant Sig Sauer, hiermee was de aanbestedingsprocedure definitief afgerond.

Recent was uitgebreid in het nieuws dat er technische problemen waren met dit nieuwe dienstwapen, waarop het Ministerie van Veiligheid en Justitie de overeenkomst met Sig Sauer heeft ontbonden. Teneinde geen kostbare tijd te verliezen, uitte de Minister het voornemen om de opdracht te gunnen aan de fabrikant die in de aanbestedingsprocedure als nummer twee in rangorde was geëindigd. Hierop startte de nummer drie een procedure waarin zij vorderde dat de opdracht volledig opnieuw moest worden aanbesteed. Gisteren deed de voorzieningenrechter uitspraak.

De rechter oordeelde dat de levering van het dienstwapen inderdaad opnieuw moet worden aanbesteed. De oorspronkelijke aanbestedingsprocedure was immers met het sluiten van de overeenkomst afgerond. Het – buiten een aanbesteding  – vervangen van een contractspartij is aan te merken als een wezenlijke wijziging van de overeenkomst. Volgens Europese rechtspraak moet bij een wezenlijke wijziging van de  overeenkomst de opdracht opnieuw worden aanbesteed, tenzij dit vooraf is opgenomen in de aanbestedingsdocumenten. De heraanbesteding had dus voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Politie in de overeenkomst een opschortende voorwaarde had opgenomen. Deze voorwaarde had dan moeten bepalen dat de overige inschrijvers hun inschrijving gestand moeten doen, gedurende de periode dat de winnende inschrijver een zogenaamde ‘proof of concept’ moet doorstaan. Wellicht dat een dergelijke bepaling bij de heraanbesteding wel wordt gehanteerd?

Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouw- en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?