Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Stamrecht in 2014 in één keer opnemen? Dan ontslagvergoeding voor 15 november storten!

Henriëtte van Baalen

24 oktober 2013 - < 1 minuten leestijd

Afgelopen maand werd al bekend dat met ingang van 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als de stamrechtconstructie op 31 december 2013 al bestaat, kan hiervan gebruik blijven worden gemaakt.

In het Belastingplan 2014 is bepaald, dat het gehele bedrag uit de stamrecht in 2014 in één keer kan worden opgenomen tegen een fiscaal gunstiger tarief. Bij uitkering ineens wordt niet over het hele bedrag inkomstenbelasting geheven, maar slechts over 80% ervan. Dit wordt de 80%-regeling genoemd.

Het kabinet wil misbruik van de 80%-regeling voorkomen. Daarom is in de Tweede Nota van Wijziging  op het wetsvoorstel Belastingplan 2014 bepaald dat de 80%-regeling alleen van toepassing zal zijn op stamrechtconstructies waarin de ontslagvergoeding voor 15 november 2013 is gestort.

Dit is een punt om aandacht aan te besteden als de werkgever met de werknemer een vaststellingsovereenkomst sluit om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te eindigen. Onze advocaten vertellen u hier graag meer over.

Karen Helbers, paralegal arbeidsrecht

Ook interessant?