Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Nog maar één miljoen patiëntgegevens opgenomen in het EPD

13 augustus 2013 - < 1 minuut leestijd

Hoewel, zoals we eerder op deze website berichtten, 98% van de Nederlandse artsen 2012 gebruik maakt van elektronische medische dossiers, bleek deze week dat er onder patiënten nog weinig interesse lijkt te bestaan in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) of Landelijk Schakelpunt (LSP), zoals het EPD tegenwoordig bekend staat. De Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ) liet weten dat sinds deze week nog maar één miljoen patiëntgegevens zijn opgenomen in het EPD.

Dit zijn tegenvallende cijfers, aangezien de ambitie was om in 2013 maar liefst acht miljoen Nederlanders in het Elektronisch Patiënten Dossier te hebben opgenomen. Deze doelstelling lijkt op dit moment ver uit zicht. Mogelijk dat het feit dat een actieve handeling van patiënten is vereist (het geven van toestemming), debet is aan de tegenvallende cijfers. Gedurende de afgelopen jaren is er  veel negatieve aandacht geweest voor het EPD, wat patiënten mogelijk huiverachtig maakt toestemming voor opname in het EPD te verlenen. Actieve voorlichting en het eenvoudig maken van  toestemming geven (via https://www.ikgeeftoestemming.nl/), lijken het tij nog niet te kunnen keren.

Ook blijkt uit de door VZVZ gepubliceerde cijfers dat het aantal aangesloten huisartsen met vele tientallen is gedaald. VZVW stelt dat dit echter komt door “administratieve oorzaken”, zoals het nog niet hebben verlengd van verlopen contracten.

Als u vragen heeft naar aanleiding van dit stukje, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren (partner en advocaat IT, IE & Privacy)

Ook interessant?