Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Mag een manager die een seksueel getint teamuitje organiseert ontslagen worden?

5 augustus 2013 - < 1 minuten leestijd

Een manager bij Dela organiseert een aanvullend en vrijwillig seksueel getint programma dat plaatsvindt op de Wallen. Dela eist om die reden ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een dringende reden. De manager stelt dat het aanvullend programma als privéactiviteit moet worden beschouwd.

De kantonrechter oordeelt dat geen sprake kan zijn van een privéactiviteit als een manager een activiteit aanbiedt aan zijn medewerkers. Ook oordeelt de kantonrechter dat de verantwoordelijkheid van een manager niet stopt na werktijd. Een manager blijft dan ook verantwoordelijk bij deelname aan een georganiseerd teamuitje.

De kantonrechter oordeelt dat er geen sprake is van een dringende reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De deelnemers konden raden dat het om een georganiseerd erotisch getint programma ging vanwege de locatie. Daarnaast heeft de manager het aanvullend programma aangekondigd als een activiteit die plaatsvindt op eigen kosten en op vrijwillige basis.

De kantonrechter concludeert wel dat werkgever terecht het vertrouwen in de manager is verloren en ontbindt de arbeidsovereenkomst vanwege wijziging van omstandigheden. De verandering van omstandigheden acht de kantonrechter in overwegende mate te verwijten aan de manager. Om die reden ontvangt de manager op basis van ontbinding van de arbeidsovereenkomst geen neutrale vergoeding, maar één maandsalaris als tegemoetkoming.

Een link naar de uitspraak, met een aantal aardige passages, treft u hier.

Rechtbank Oost-Brabant, 26 juni 2013, ECLI:NL:RBOBR:2013:4256

Voor vragen kunt u terecht bij ons team Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen.

Ook interessant?