Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
IT, IE & Privacy

Vrijwel alle Nederlandse artsen gebruiken elektronische dossiers

1 augustus 2013 - < 1 minuten leestijd

“Van de Nederlandse artsen gebruikte 98 procent in 2012 elektronische medische dossiers”, zo viel deze week te lezen op www.zorgvisie.nl. Het tijdschrift ‘Health Affairs’, dat het onderzoek heeft verricht, stelt dat Nederland hiermee samen met Noorwegen op de eerste plaats staat in de lijst van deelnemende landen.

Ook in 2009 stond Nederland bovenaan in de lijst; destijds maakte zelfs 99% van alle artsen gebruik van een elektronisch dossier.

Het lijkt ons dan ook terecht dat toezichthouders zoals het CBP en de IGZ hebben aangekondigd meer aandacht te besteden aan toezicht op naleving van de regels met betrekking tot beveiliging. Uit meerdere recente onderzoeken (zie hier en hier) is gebleken dat elektronische medische dossiers vaak slecht beveiligd zijn. Dit kan zorgwekkend worden genoemd, vooral nu blijkt dat het gebruik van elektronische dossiers niet meer weg is te denken uit de dagelijkse praktijk van vrijwel alle artsen in Nederland.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met Natascha van Duuren (partner en advocaat IT, IE & Privacy)

Ook interessant?