Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
IT, IE & Privacy

Juridische aspecten van 3D-printing

16 juli 2013 - 2 minuten leestijd

Deze week schreef het AD onder de titel ‘3D-printen op bestelling met eBay Exact-app’: “3D-printen is hip en dat weet ook veilingsite eBay. Het bedrijf heeft een iOS-app uitgebracht waarmee je je eigen spulletjes uit de 3D-printer kunt laten rollen.” Met de nieuwe App van eBay kunnen particulieren onder meer iPhone-hoesjes en sierraden op bestelling en naar eigen wensen laten printen. Commercieel zonder meer een interessant en inventief idee. Er is echter een aantal juridische kanttekeningen bij deze ontwikkeling te plaatsen.

Met een 3D-printer kan op basis van een computerbestand een driedimensionaal object worden geproduceerd. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat, wordt op heldere wijze uiteengezet op Wikipedia. De laatste jaren zijn er vele soorten 3D-printers op de markt gebracht. De eenvoudigere 3D-printers kunnen al voor rond de €500 besteld worden via internet. Met deze huis-tuin-en-keuken printers kunnen nu al iPhone-hoesjes, schaakstukken, bekers, beeldjes en zelfs chocolade geprint worden.

Hoewel 3D-printing vele mooie mogelijkheden biedt, is er ook een donkere kant aan deze nieuwe technologie. Zo is in de VS de organisatie ‘Defense Distributed’ in staat gebleken werkende handvuurwapens te produceren met een 3D-printer, hetgeen voor veel ophef zorgde. Dit temeer nu de organisatie besloot de handleiding voor het printen van een wapen integraal op internet te plaatsen.

Vanuit IE-perspectief zijn ook een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de opkomst van 3D-printing. Zo zou het printen van een iPhone-hoesje inbreuk kunnen maken op het merkrecht van Apple (doordat het logo gekopieerd wordt) en op het auteursrecht van de ontwerper van het design van een hoesje. Voorts is inbreuk op modellen- en octrooirecht zeer wel denkbaar in geval van 3D-printing.

Tevens kan afgevraagd worden hoe het precies zit met productaansprakelijkheid. Wie is aansprakelijk als een geprint object niet goed blijkt te functioneren en schade veroorzaakt? En is het wenselijk als iedereen met een 3D-printer straks wapens en drones thuis kan printen? En hoe zit het met het printen van medicijnen?

Voor vragen omtrent deze onderwerpen, kunt u contact opnemen met Teun Pouw (advocaat IT, IE & Privacy).

Ook interessant?