Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Reclame Code Commissie tikt franchiseformule op de vingers

13 juli 2013 - 2 minuten leestijd

De Reclame Code Commissie heeft zich onlangs uitgelaten (zaak: 2013/00346) over misleidende reclame van de zijde van PostNL. Aldus de Commissie had PostNL in haar advertenties duidelijker moeten aangeven dat een bepaald product niet bij alle franchisenemers van de formule beschikbaar zou zijn. Door dat na te laten is er onjuist geïnformeerd over de beschikbaarheid van het product.

De kwestie betrof het volgende. PostNL adverteerde via, onder andere, een televisiecommercial dat consumenten die een bepaalde herdenkingsmunt wilde kopen daarvoor “naar het postkantoor” konden gaan of deze munt konden bestellen via internet. Eén consument ging op grond hiervan vervolgens inderdaad naar het dichtstbijzijnde PostNL kantoor, doch daar bleek dat de betreffende herdenkingsmunt niet beschikbaar was. Omdat het kantoor franchise-gedreven was, was het volgens PostNL aan de betreffende franchisenemer om te bepalen of hij de herdenkingsmunt al dan niet in zijn assortiment wilde opnemen. PostNL kon dan ook niet garanderen dat elk PostNL kantoor de herdenkingsmunt in het assortiment had.

Voornoemde consument voelde zich misleid en diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Daar werd de consument in het gelijk gesteld. Aldus de Commissie werd met de zinsnede “Ga naar het postkantoor” in ieder geval de suggestie gewekt dat de herdenkingsmunt bij alle postkantoren van PostNL te verkrijgen zou zijn. Omdat niet (voldoende) bleek dat de munt mogelijk niet bij alle franchisenemers te verkrijgen zou zijn, was er sprake van misleidende reclame, aldus de Commissie.

De moraal van dit verhaal voor de franchisepraktijk is duidelijk. Als er wordt geadverteerd voor specifieke producten of diensten die niet formule-breed te verkrijgen zijn, dan doet de franchisegever er goed aan om een disclaimer te verwerken in de advertentie welke meldt dat het product mogelijk niet overal te verkrijgen is. Het voorgaande toont in ieder geval wederom het belang aan van uniformiteit binnen een franchiseformule.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno de Wijs, advocaat, m.dewijs@declercq.com

Ook interessant?