Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

De toekomst: het Internet of Things

12 juli 2013 - 2 minuten leestijd

Toen de Brit Kevin Ashton in 1999 de term ‘Internet of Things’ (IOT) bedacht, was zijn theorie als futuristisch te bestempelen. Anno 2013 is IOT niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De term IOT verwijst naar de trend dat steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet. Hierdoor ontstaat een uitgebreid netwerk, waarbij ieder aangesloten apparaat informatie van het internet haalt en informatie via het internet deelt (ook wel ‘ubiquitous computing’ genoemd). Het idee is dat het IOT menselijke interventie voor een deel overbodig gaat maken, dan wel eenvoudiger gaat maken.

De mobiele telefoon is het eenvoudigste voorbeeld: via apps op onze smartphones kunnen we nu al de temperatuur in huis of in de auto regelen. Via apps kan bijgehouden worden wat in de koelkast zit of waar de kat zich precies bevindt. Daarnaast zijn er apps en extensies voor smartphones die de bloeddruk, hartslag of suikerspiegel kunnen meten en bijhouden.

Sinds een aantal jaren zien we echter de smartphone en apps hun rol als intermediair verliezen. Een ‘slimme’ koelkast kan immers ook direct aan de supermarkt doorgeven dat de melk bijna op is. De supermarkt kan vervolgens alvast een bestelling klaarzetten of zelfs thuisbezorgen. En een medische app kan direct een zorgwekkend hoog hartritme doorgeven aan de huisarts of de eerste hulp. Menselijke interventie wordt op deze manier steeds overbodiger. ‘Things’ nemen onze taken over door gebruik te maken van de mogelijkheden van het internet.

Naast alle privacyaspecten die verbonden zijn aan het ‘big data’ karakter van IOT, zijn er vele andere juridische aandachtspunten die een rol kunnen spelen. Denk alleen al aan aansprakelijkheidskwesties: wiens verantwoordelijkheid is het als een app(araat) dat zelf de temperatuur regelt in huis, dit op een manier doet waardoor schade ontstaat? Dezelfde vraag wordt in geval van een medische app nog prangender.

Daarnaast kan afgevraagd worden wie precies een overeenkomst sluit als een ‘slimme’ koelkast zelf boodschappen bestelt via internet. Kan de eigenaar van de koelkast aangesproken worden tot nakoming van de verbintenis? En is een beroep op bijvoorbeeld dwaling mogelijk?

Voor vragen naar aanleiding van deze blog, kunt u contact opnemen met Natascha van Duuren (advocaat/partner  IT, IE & Privacy).

Ook interessant?