Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
IT, IE & Privacy

Vormmerk, kleurmerk of beeldmerk?

1 mei 2013 - 2 minuten leestijd

Door de rechtbank ’s-Gravenhage is in kort geding uitspraak gedaan in een interessante kwestie tussen Louboutin en Van Haren. Dames opgelet: Loopt u niet met inbreuk makende schoenen rond?

De kwestie:

Door Louboutin is onderstaande afbeelding als merk gedeponeerd.

Laboutin

Het betreft een hooggehakte damesschoen met een rode zool. Deze rode zool is kenmerkend voor de schoenen van Louboutin. Louboutin wenst met dit merkdepot het gebruik van deze rode zool door anderen te voorkomen. Louboutin is dan ook onaangenaam verrast als door Van Haren eveneens (zwarte en blauwe) hooggehakte damesschoenen op de markt worden gebracht met een rode zool.

Vanuit juridisch oogpunt een interessante kwestie. Kleuren en vormen van goederen kunnen namelijk slechts een (geldig) merk zijn indien aan strenge eisen wordt voldaan. Zo dient de kleur en/of de vorm voldoende onderscheidend te zijn. De kleur of de vorm moet met andere woorden door de consument als merk (kunnen) worden opgevat. Hiervan kan sprake zijn indien de kleur en/of vorm totaal anders is dan wat gebruikelijk is dan wel indien de kleur of vorm door het intensieve en consequente gebruik is “ingeburgerd”. Louboutin stelt zich echter op het standpunt dat het geen kleur- of vormmerk betreft, maar een beeldmerk (logo).

De rechter in kort geding laat zich hier verder niet (uitgebreid) over uit en hangt haar oordeel op aan haar constatering dat de rode zool van Louboutin inmiddels is “ingeburgerd”. En dat redt in deze kwestie (vooralsnog) Louboutin: naar het voorlopig oordeel van de rechter in kort geding heeft Loboutin voldoende aannemelijk gemaakt dat “het in aanmerking komende publiek in de Benelux” het “zoolmerk” opvat als een (ingeburgerd) merk. In een kort geding voor de rechtbank ’s-Gravenhage wordt Van Haren een verbod opgelegd om nog langer de in het vonnis genoemde hooggehakte schoenen (met een rode zool) te verkopen.

Teun Pouw, advocaat IE-ICT

 

Ook interessant?