Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Procederen bij de Raad van Arbitrage voor de bouw goedkoper

Per van der Kooi

4 oktober 2012 - < 1 minuten leestijd

De Raad van Arbitrage voor de Bouw heeft met ingang van 1 oktober jl. de tarieven verlaagd voor een groot aantal geschillen. Bovendien wordt vanaf die datum in een aantal zaakscategorieën een vast of maximum bedrag aan kosten gehanteerd.

Zo zal in eerste aanleg bij het merendeel van de zaken met een financieel belang tot € 100.000,00 een kostenmaximum van € 9.000,00 worden ingevoerd. Dit is mede mogelijk doordat zaken in deze categorie voortaan door één arbiter (in plaats van drie) worden beslecht. In hoger beroep geldt voor zaken met een belang tot € 50.000,00 een maximumbedrag van 10.000,00. De verhoogde BTW is in deze tarieven al meegenomen.

Arbitrage wordt vaak gezien als duur alternatief voor gewone rechtspraak. Of dat nu terecht is of niet (in civiele procedures wordt nogal eens een gerechtelijk deskundige benoemd, als diens kosten worden meegerekend kan daaraan worden getwijfeld), nu griffierechten in procedures bij de rechtbanken de laatste jaren zijn verhoogd en de Raad van Arbitrage haar tarieven heeft verlaagd, is arbitrage uit financieel oogpunt misschien wel aantrekkelijk. Iets om in het achterhoofd te houden bij het opstellen van uw contracten.

Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten Bouwrecht

Ook interessant?