Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Onjuiste proeftijd in arbeidsovereenkomst komt werkgever duur te staan

Henriëtte van Baalen

27 september 2012 - < 1 minuten leestijd

Een werkgever die zijn werknemer in de proeftijd heeft ontslagen, is door het Gerechtshof Arnhem (LJN BX7308) veroordeeld tot betaling van 8 maanden salaris. Deze dure situatie is ontstaan doordat de werkgever een onjuiste proeftijd had opgenomen in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

In de arbeidsovereenkomst waren werkgever en werknemer overeengekomen dat de proeftijd 2 maanden zou duren. Dit terwijl wettelijk is bepaald dat een proeftijd in een arbeidsovereenkomst voor de bepaalde tijd van één jaar niet langer mag zijn dan 1 maand.

De werknemer heeft zich bij het ontslag neergelegd en zich niet beroepen op de nietigheid van het ontslag. In plaats daarvan heeft hij een schadevergoeding gevorderd, omdat bij de opzegging niet de juiste opzegtermijn in acht was genomen.  Volgens het Gerechtshof mag een werknemer die keuze ook maken: of vernietiging van het ontslag of een schadevergoeding.

Wilt u een proeftijd in de arbeidsovereenkomst opnemen? Wijk dan niet af van de wettelijke bepalingen. Een foutje kan namelijk niet hersteld worden.

Karen Helbers, paralegal

Ook interessant?