Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Producenten voedingsmiddelen hebben 6 maanden de tijd voor aanpassing gezondheidsclaims

21 mei 2012 - < 1 minuten leestijd

Gezondheidsclaims op de etiketten van levensmiddelen en in advertenties (bijvoorbeeld over het effect van calcium op het beenderstelsel of van vitamine C op de immuniteit) zijn een belangrijke verkooptechniek om de aandacht van consumenten te trekken. De consumenten in de EU willen echter correct geïnformeerd worden over de producten die ze kopen en ze verwachten daarom ook betrouwbare gezondheidsclaims.

De Europese Commissie heeft op 16 mei ingestemd met een lijst van 222 gezondheidsclaims die producenten van voedingsmiddelen in de Europese Unie mogen voeren. De lijst, die in heel de EU zal worden gebruikt, is gebaseerd op betrouwbaar wetenschappelijk advies en zal uiterlijk eind 2012 alle misleidende claims van de markt helpen bannen. Daarbij baseert de Europese Commissie zich op een wetenschappelijk onderbouwd advies van het Europees agentschap voor de voedselveiligheid EFSA. Alle claims waar de autorisatieprocedure voor is afgerond, worden opgenomen in een register dat hoort bij de EU-verordening 1924/2006 over voeding en gezondheidsclaims. Het Register is hier te vinden: http://ec.europa.eu/nuhclaims/.

Producenten van voedingsmiddelen krijgen 6 maanden de tijd om zich op de nieuwe situatie aan te passen. Begin december 2012 gaat er een verbod gelden voor alle claims die niet zijn geautoriseerd en die niet meer in behandeling zijn.

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij ons team IT, IE & Privacy.

Ook interessant?