Traject

Aan deze aankoop is een lang traject van onderhandelingen onder leiding van Meta Knol, directrice van Museum de Lakenhal, vooraf gegaan. Het was het Team Kunst & Recht van De Clercq Advocaten Notarissen een groot genoegen nauw betrokken te zijn bij het tot stand komen van deze deal. Vanuit de advocatuur zijn Ernst van Win en Donata Lex hierbij betrokken geweest, vanuit het notariaat Erna Kortlang en Rosemarie de Vos.

Team Kunst & Recht

Ernst van Win: “De relatie tussen Museum De Lakenhal en De Clercq is begin 2000 ontstaan met de bruikleen van enkele werken van het museum in ons kantoor in Leiden. De Clercq heeft een speciaal op kunst en recht gericht juridisch team dat werkt voor kunstinstellingen en ondernemers of particulieren die zich met kunst bezig houden. Onze mensen hebben naast hun juridische expertise, grote affiniteit met en kennis van de kunst en de cultuurwereld. Aan de verkoop van het schilderij ‘De Brillenverkoper’ is een lange periode van voorbereiding vooraf gegaan onder strikte vertrouwelijkheid. Vanuit het buitenland was grote interesse in dit meesterwerk, maar de verkoper had echter de uitdrukkelijke wens dat het schilderij publiekelijk zou worden tentoongesteld in Nederland. De grote betrokkenheid van de Wethouder van Cultuur en van de gemeente zelf bij de verwerving van dit kunstwerk is in deze tijd bijzonder te noemen.
Niets is mooier dan dat dit meesterwerk nu definitief in Rembrandts eigen geboortestad hangt. Voor Leiden is de aankoop van ‘De Brillenverkoper’ van groot historisch belang en ik ben er trots op dat het Team Kunst & Recht van De Clercq bij de voorbereidingen, gesprekken over en de realisatie van deze bijzondere transactie betrokken was.”

Na 400 jaar terug in Leiden

Het schilderij van Rembrandt Harmensz. van Rijn: Brillenverkoper (1623-1624) kon mede dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal worden aangekocht. Na bijna vierhonderd jaar heeft de stad Leiden nu voor het eerst een schilderij van deze wereldberoemde Hollandse meester in eigen bezit gekregen. Rembrandt schilderde het werk omstreeks zijn 17de levensjaar in zijn geboortestad Leiden. Het schilderij maakt onderdeel uit van een serie van vijf kleine paneeltjes, met als onderwerp ‘de vijf zintuigen’. Twee van de drie overgebleven werken bevinden zich in particulier bezit in New York. Het derde paneel ‘De Brillenverkoper’ is nu definitief in Nederlands bezit en in Museum De Lakenhal te zien. Vermeldingswaardig is, dat daarmee het oeuvre van Rembrandt vanaf zijn debuut (Brillenverkoper in de Lakenhal) tot eind (Zelfportret uit 1669, zijn sterfjaar, in het Mauritshuis) in Nederlandse openbare collecties te zien is.

Adviseurs partijen

Adviseurs Museum De Lakenhal: De Clercq Advocaten Notarissen
Advocaten: Ernst van Win en Donata Lex
Notaris: Erna Kortlang en kandidaat-notaris Rosemarie de Vos

Adviseurs verkoper ‘De Brillenverkoper’: Loyens & Loeff
Notaris: Rien Meppelink en kandidaat-notaris Jasper Nobel

Vragen?

Heeft u vragen over de aankoop van een kunstwerk, neemt u dan contact op met ons team Arbeid, Medezeggenschap & Mediation.