Zzp'er of werknemer?

Het inhuren van zzp’ers: momenteel één van de meest besproken onderwerpen zowel bij bedrijven als in de politiek. Ook leven veel partijen in onzekerheid in hoeverre ze straks nog zelfstandigen kunnen inschakelen.

Dat is niet zonder reden. Zo zal de Belastingdienst per 1 januari 2025 volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Tegelijkertijd is niet altijd op voorhand even duidelijk in hoeverre (toch) sprake is van een werknemer.

De kans is aanwezig dat partijen denken een overeenkomst van opdracht te hebben gesloten maar dat die overeenkomst toch wordt gekwalificeerd als een arbeidsovereenkomst met alle arbeidsrechtelijke gevolgen van dien. Denk aan ontslagbescherming, loondoorbetaling tijdens ziekte, re-integratieverplichtingen, pensioenopbouw en nog vele andere rechten en aanspraken.

Ook fiscaal zijn er de nodige consequenties als een overeenkomst van opdracht achteraf wordt gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst. Zo kan de Belastingdienst loonheffingen naheffen met daarbovenop rente en boetes.

 

Is jouw organisatie voldoende voorbereid?

  • Hoe onderscheid je een zzp’er van een werknemer?
  • Hoe voorkom je dat een zzp’er als schijnzelfstandige wordt gezien of er sprake is van een arbeidsovereenkomst?
  • Wat zijn de juridische én fiscale risico’s?
  • En hoe kun je deze risico’s voorkomen of in ieder geval de kans daartoe beperken?

Op 6 december a.s. organiseren wij van 9.30 tot 11.00 uur samen met Wecountancy een webinar waarin we ingaan op deze vragen en aankomende veranderingen.

Klik hier om je aan te melden voor het webinar.

Vragen?

Voor vragen over dit webinar kunt u contact opnemen met Jaouad Seghrouchni, advocaat Arbeid & Medezeggenschap.