Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

OR Live 2021

Locatie
FOKKER TERMINAL DEN HAAG
Datum en tijdstip
13 oktober 2021 09:00

OR Live is het grootste vakevenement voor medezeggenschap in Nederland. Bedoeld voor actieve OR-leden en ambtelijk secretarissen.

Onze specialisten op het gebied van medezeggenschapsrecht zijn natuurlijk de hele dag aanwezig én verzorgen meerdere workshops. Daarnaast spreekt advocaat Renate Vink-Dijkstra twee keer op de Mainstage OR! Zij vertelt samen met client een succesverhaal uit de praktijk over hoe het een OR is gelukt om succesvol een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket af te spreken met de werkgever.

12:40 – 13:20 Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden – A
OR en arbeidsvoorwaarden
Renate Vink

13:30 – 14:10  Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden – B
OR en arbeidsvoorwaarden
Renate Vink

Het is regelmatig in het nieuws; werkgevers die afspraken maken met de OR over arbeidsvoorwaarden. Als werkgevers er niet met de vakbonden uit (willen) komen, weten ze steeds vaker de OR te vinden. Maar hoe pak je als OR deze handschoen op en waar moet je op letten? De belangen zijn immers groot! Bij deze casus heeft de OR succesvol een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket afgesproken.

Kom kennismaken met een van onze specialisten of volg een van de workshops die zij verzorgen in de overige zalen:

10:10 – 10:50 – Aan de slag met arbeidsvoorwaarden | Renate Vink

De bestuurder wil de arbeidsvoorwaarden aanpassen. Wat nu? Als ondernemingsraad heb je instemmingsrecht rondom wijzigingen van veel arbeidsvoorwaarden. Maar hoe zit het met het contact met de achterban en kan de bestuurder eigenlijk wel zomaar de arbeidsvoorwaarden aanpassen? Is het tot slot niet de taak van de vakbond om onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden te voeren? Kortom, arbeidsvoorwaarden zijn een tricky maar belangrijk onderwerp voor de ondernemingsraad.

11:00 – 11:40 De OR gepasseerd: wat nu? Wat kun je doen? Barbara van Dam

De bestuurder neemt een besluit over een advies- of instemmingsplichtig onderwerp zonder de ondernemingsraad te raadplegen. Het overkomt elke OR wel eens. Wat kun je in zo’n situatie doen? En, belangrijker nog, hoe voorkom je dat het in de toekomst nog eens gebeurd? Door het OR-spel goed te spelen, wordt de OR vroegtijdig in het besluitvormingsproces betrokken. Zo kan er geen adviesaanvraag meer gemist worden. Hoe pak je dit precies aan? Daar staan we tijdens deze workshop bij stil!

11:50 – 12:30 OR & Toezichthouder. Een praktisch stappenplan | Ernst van Win

De toezichthouder is een waardevolle bondgenoot voor de OR. Maar lang niet altijd is het contact met deze invloedrijke speler optimaal. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat veel OR’en nooit overleggen met de raad van toezicht of raad van commissarissen. Tijdens deze workshop staan we stil bij de toegevoegde waarde van een goed overleg met de toezichthouder én bespreken we een praktisch stappenplan voor structureel overleg met de toezichthouder.

13:30 – 14:10 – Hybride werken, wees voorbereid! | Janka Sintemaartensdijk

Thuiswerken is de norm geworden binnen veel organisaties. Maar nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de besmettingscijfers afnemen, komt de roep om terug te keren naar kantoor steeds vaker voor. Veel werkgevers zijn daarom bezig nieuw beleid te introduceren rondom hybride werken. Dat proces is complexer dan je denkt! Waar moet je rekening mee houden hybride werken? Welke aanpassingen moeten er worden gedaan en voor welke keuzes staat de directie? Veel van dit soort besluiten moeten langs de OR. Wees dus voorbereid.

14:20 – 15:00 Adviesrecht bij reorganisatie. Rommelt het in de organisatie? | Renate Vink-Dijkstra en Renee Huijsmans

Het rommelt in de organisatie. Er gaan geruchten dat er binnenkort wordt gereorganiseerd! Wat nu? De bestuurder zal een adviesaanvraag doen bij de ondernemingsraad. Maar waar moet deze adviesaanvraag aan voldoen, hoe ziet de procedure er verder uit en hoe kan de OR zorgen dat er maximaal invloed op het reorganisatietraject kan worden uitgeoefend? En wat als de OR het niet eens is met de besluiten van de bestuurder? Kan de OR dan in beroep? Tijdens deze workshop brengen we je binnen 40 minuten volledig op de hoogte van de adviesaanvraag bij een reorganisatie en de rol van de OR in dit traject.

Wilt u meer informatie over OR Live 2021 of wilt u zich aanmelden?

Kijk op www.orlive.nl.

Ook interessant?