Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

Nationaal Blockchain Debat 2019

Locatie
Café Restaurant Dauphine, Amsterdam
Datum en tijdstip
14 mei 2019 15:00

Het netwerk First Life organiseert op 14 mei 2019 in samenwerking met het KNVI het Nationaal Blockchain Debat in het auditorium van het Financieele Dagblad (Dauphine, Amsterdam).

Blockchain is de zoveelste digitale hype, die naar verluidt als ultieme ‘ontwrichter’ en belangrijkste vinding na het World Wide Web van Internet de samenleving opnieuw verandert. Blockchain betreft een verzamelnaam voor digitale databanken, die gedistribueerd, mathematisch-beveiligd en chronologisch van aard zijn. In theorie heeft de techniek het vermogen een breed probleem te slechten: een tekort aan vertrouwen in digitale systemen. Tegelijkertijd kunnen blockchains nieuwe bedrijfs- en procesmodellen initiëren, omdat zij een andere wijze van organiseren ontsluiten, dankzij het onveranderbaar registreren van herleidbare gegevens zonder de tussenkomst van een trusted third party of centrale autoriteit. Geldzaken zonder bank.

Informatietechniek die vertrouwen schept en bureaucratie slecht. Zo luidt de belofte van blockchain. Bestaande toepassingen lopen uiteen van cryptovaluta’s als betaalmiddel tot het vastleggen van transacties in toeleveringstekens. Transparanter, veiliger en efficiënter. Maar de rijen sluiten zich niet. Sommigen zijn terughoudend en willen eerst zien en dan pas geloven dat blockchain een heuse game changer is, zoals eerder Internet en clouddiensten bleken te zijn. Echter zelfs pragmatici lijken zich niet tegen de blockchain-technologie als zodanig te keren. Goed beschouwd houdt vrijwel iedereen — ondernemer en politicus — de deur open voor de potentie van deze spraakmakende techniek. Terwijl toezichthouder DNB cryptovaluta’s niet geschikt acht als geld, plaatste Schiphol als eerste Europese lucht-haven een crypto ATM waarmee passagiers hun euro’s kunnen wisselen voor bitcoins en vice versa. Wat dit nieuwe boek, dat tevens in het Engels verschijnt, bijzonder maakt en onderscheidt van andere publicaties over blockchain, is de multidisciplinaire — maatschap-pelijke, technische en juridische — benadering. Daarmee kan iedereen zijn voordeel doen.

Het Nationaal Blockchain Debat bouwt mede voort op de KNVI-bundel Multidisciplinaire aspecten van blockchain onder redactie van onze leden Natascha van Duuren en Victor de Pous. De registratie staat open: klik hier!

PROGRAMMA

15:00 uur:         Ontvangst

15:30 uur:         Welkom en introductie debaters door de dagvoorzitter

15:50 uur:         Debat aan de hand van stellingen

16:45 uur:         Interactie met de zaal en afsluiting

17:00 uur:         Borrel

19:00 uur:         Einde

Natascha van Duuren is advocaat/partner IT, IE & Privacy. Daarnaast is zij voorzitter van de Special Interest Group (SIG) IT-recht van het KNVI. Zij publiceert onder andere via ons kennisblog, en wordt als expert op het gebied van IT- en Privacyrecht regelmatig gevraagd als spreker voor lezingen en congressen. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan direct contact op! Ook is zij een van de auteurs van het onlangs verschenen boek: “Multidisciplinaire aspecten van blockchain”. Meer weten over het boek of bestellen? Klik hier!

Ook interessant?

OR Live

11 oktober 2023 09:00 OR Live