Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

Nationaal congres OR & Zorg

Datum en tijdstip
20 april 2023 09:30

Hét congres voor ondernemingsraden in de zorg!

Als medezeggenschapper in de zorg heb je het niet gemakkelijk. De werkomgeving wordt steeds complexer. En de vragen die op de OR afkomen dus ook. Denk aan onderwerpen zoals digitalisering, privacy, fusies, een krappe arbeidsmarkt en daarbovenop de zeer hoge werkdruk. Hoe zorg je dat je als medezeggenschapper in de zorg voorbereid bent op weer een hectisch jaar?

Tijdens het Nationaal congres OR & Zorg geven we je tijdens 4 inhoudelijke en inspirerende sessies de handvatten om het maximale uit jouw OR-werk te halen!

Programma

09:30 – 10:00 Ontvangst met koffie en thee

10:00 – 11:15 Moderne medezeggenschap in de zorg

  • De maatschappij verandert in rap tempo. Ook de zorg staat niet stil. Maar hoe zit het eigenlijk met de medezeggenschap in de zorg? Is die nog wel van deze tijd en sluit deze nog wel aan op de werkprocessen, dynamiek en organisatiestructuur binnen de zorg? Tijdens dit college verkennen we mogelijkheden om de medezeggenschap slimmer, efficiënter en daadkrachtiger te organiseren. Zonder de houvast van de Wet op de ondernemingsraden uit het oog te verliezen.
11:15 – 11:45 Pauze met koffie en thee
11:45 – 12:45 OR & de cliëntenraad
  • Binnen zorginstellingen is er niet alleen voor de OR een rol weggelegd als het gaat om medezeggenschap. Ook patiënten hebben een stem via de cliëntenraad. De cliëntenraad heeft een aantal bevoegdheden die vergelijkbaar zijn met die van de OR of soms zelfs sterker. Daarom is het goed om samen met de cliëntenraad op te trekken rondom bepaalde thema’s. Welke rechten heeft een cliëntenraad precies, hoe pak je zo’n samenwerking aan en hoe ziet dit er in de praktijk uit? Deze workshop wordt verzorgd door Renate Vink-Dijkstra.
12:45 – 13:45 Lunch
13:45 – 14:45 Invloed op de roosters
  • In de zorg wordt veel gewerkt met roosters. En dat levert steeds vaker gedoe op. Dat komt deels door de hoge werkdruk en deels door de krapte op de arbeidsmarkt. Maar wat kun je daar als OR aan doen? Tijdens deze sessie verkennen wij de mogelijkheden van de invloed van de OR op roosters.
14:45 – 15:00 Pauze met koffie en thee
15:00 – 16:00 Omgaan met werkdruk
  • De werkdruk is altijd al hoog in de zorg, maar sinds corona loopt de zorg écht tegen zijn grenzen aan. En het lijkt erop dat de druk voorlopig nog niet van de spreekwoordelijke ketel is. Dit heeft verregaande gevolgen voor de mentale gezondheid van het zorgpersoneel. Werkstress, burn-out-klachten en een hoog ziekteverzuim zijn het gevolg. Hoe kun je dit als OR bespreekbaar maken met de bestuurder? En wat kan hij daar eigenlijk aan doen in deze moeilijke tijden? Wat is de zorgplicht van de werkgever en hoe kun je als OR erop toezien dat de gezondheid van jouw collega’s gewaarborgd blijven?
16:00 Netwerkborrel
Meld je hier aan voor dit congres. Voor overige vragen, neem contact op met Renate Vink-Dijkstra (advocaat/partner Medezeggenschap, Arbeid & Pensioen, Herstructureringen).

Ook interessant?

Verlof

22 juni 2023 09:00 Verlof

Mediation

21 september 2023 09:00 Mediation