Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

Juridische Corona Helpdesk


De gevolgen van het coronavirus (COVID-19) zijn immens. De maatschappelijke impact is nog niet te overzien. Hele bedrijfstakken als de reisbranche en de culturele sector zijn in een keer stilgevallen of gesloten. Afspraken kunnen niet meer worden nagekomen en producten niet meer geleverd. Wat betekent dat voor uw onderneming of organisatie?

Hoe overleeft u op de korte en langere termijn? Wat doet u met personeel zonder werk en hoe staat het met uw eigen verplichtingen, aansprakelijkheden en of de privacy? Welke subsidies en regelingen zijn er in Nederland en Europa en hoe kunt u die aanwenden?

Met het oog op al uw vragen en vanuit een integrale aanpak vanuit al onze teams opent De Clercq een Juridische Corona Helpdesk. Onze specialisten zijn per direct 24/7 bereikbaar voor al uw vragen. Chat live of ontvang een kort advies per mail. Onze specialisten volgen alle ontwikkelingen en plaatsen deze in een voor uw organisatie werkende context, met tijdpad en de daarbij behorende communicatie naar de buitenwereld.

Indien gewenst komen we met u snel tot een diagnose van de eerste behoefte, maken we een analyse en komen we tot een integraal plan van aanpak voor uw organisatie op alle noodzakelijke terreinen.

U kunt zich hier ook inschrijven voor de speciale nieuwsbrief, zodat u op de hoogte blijft van het voor u relevante nieuws.

Heeft u een vraag? Hieronder vindt u per team de contactgegevens.

Q&A coronacrisis


Heeft u door de coronacrisis vragen over bijvoorbeeld geldende contracten, personeelszaken, vastgoed of financiën? Download dan nu onze uitgebreide Q&A coronacrisis! Daarin beantwoorden onze specialisten de meest gestelde vragen van dit moment.

Q&A CORONACRISIS

Juridische gevolgen van het Coronavirus

Arbeidsrecht:

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Medezeggenschapsrecht

Onderwijs en Mediation

IT, IE & Privacy

Ondernemingsrecht

Vastgoed, Overheid & Notariaat

Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

De gevolgen van de Coronacrisis zijn direct merkbaar op de werkvloer. Er komt veel op u af als werkgever, HR-manager of ondernemingsraad. Wat is van belang om ziekte te voorkomen en wat doen als medewerkers toch ziek worden? Is het nodig maatregelen te treffen om de gevolgen op te vangen en te beperken? Welke maatregelen zijn mogelijk en wat kan u van de medewerkers vragen? Veel vragen die in de hele onderneming leven. Zorg ervoor dat de medewerkers én de medezeggenschap direct worden betrokken bij deze belangrijke vragen en de maatregelen die kunnen worden getroffen. Dit leidt tot begrip, vertrouwen en loyaliteit van de medewerkers en dat heeft iedere onderneming nu meer dan ooit nodig!

Voor alle vragen op het gebied van arbeidsrecht en medezeggenschap kunt u terecht bij onze specialist en teamleider Renate Vink-Dijkstra. Zij staat u graag te woord!

Advocaat / Partner

Renate Vink-Dijkstra

IT, IE & Privacy

Advocaat / Partner

Natascha van Duuren

Op basis van de Wet publieke gezondheid is er een meldingsplicht voor bepaalde infectieziekten. De meldingsplichtige ziekten zijn verdeeld over de groepen A, B1, B2 en C.  Het Coronavirus valt onder groep A. Maar hoe zit het met de werkgever? Mag de werkgever Coronagevallen binnen zijn bedrijf registeren? Mag de werkgever bij een ziekmelding vragen of de werknemer besmet is met het Coronavirus? Volgens de AVG is het verboden gegevens over gezondheid te verwerken, tenzij sprake is van een uitzondering. De werkgever heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen grondslag om gegevens omtrent de aard van de ziekte van een werknemer te registreren. Dit geldt ook voor het corona-virus. Wat kunt u op basis van de privacywetgeving wel doen? Is hier geen sprake van een reden van algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid die het noodzakelijk maakt om deze gegevens wel te verwerken? Artificial Intelligence wordt ingezet bij het voorspellen van de verspreiding van het Coronavirus. Van welke gegevens wordt daarbij gebruik gemaakt? In China worden apps ingezet in de strijd tegen het Coronavirus. Hoe verhoudt het inzetten van de apps zich met onze privacywetgeving? Onze privacy experts houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ondernemingsrecht

Het Coronavirus is in de eerste plaats een persoonlijk drama voor betrokkenen. Daarnaast zal de economische schade gigantisch zijn. Dit stelt uw bedrijf nu al voor verschillende vraagstukken, niet alleen op het gebied van werknemers. Hoe zit het met afspraken die zijn gemaakt? En wat gebeurt er met contracten die moeten worden nagekomen? Kan een beroep worden gedaan op ‘overmacht’ zodat verplichtingen komen te vervallen of kunnen worden uitgesteld? En hoe zit het met de aansprakelijkheid van het bedrijf als bepaalde verplichtingen in de huidige situatie toch worden uitgevoerd? En is het nu al het moment om (financiële) maatregelen te nemen en voor te sorteren op een herstructurering zodat de onderneming behouden blijft en wat is daar dan voor nodig? Met al deze vragen kunt u bij onze experts op het gebied van ondernemingsrecht terecht.

Advocaat / Partner

Sacha Krekel

Chat

Wij bieden u de mogelijkheid om live te chatten met een van onze medewerkers over de juridische gevolgen van het Coronavirus. Wilt u hier gebruiken van maken? Rechts onderaan deze pagina verschijnt de chatfunctie in beeld. Stel uw vraag, en wij beantwoorden deze direct!

Let op! De chatfunctie is alleen beschikbaar op werkdagen tussen 10:00 en 17:00 uur.