Naast het feit dat dit vaak grote en machtige partijen zijn, komen deze partijen vaak uit de VS. Onze digitale infrastructuur is voor een groot deel afhankelijk van de VS en van China. Dit is zeker een punt van aandacht.

Gemeenten doen er goed aan kritisch te zijn op de private partijen die zij inschakelen en welke afspraken er met deze partijen kunnen worden gemaakt. Daarbij dienen gemeenten zich te realiseren dat het business model van bedrijven die zich in de “smart city markt” begeven, soms volledig is gebaseerd op het “nieuwe goud”. Data. Zij zullen er dan ook alles aan doen deze data niet openbaar te maken. Dit staat uiteraard op gespannen voet met de (privacy)wetgeving. Ook het risico van vendor lock in ligt op de loer.

Het is dus van groot belang dat gemeenten voorkomen dat zij bij de realisatie van een smart city afhankelijk worden van grote machtige technologiebedrijven.

Wilt u alvast meer lezen over de privacy van de (smart) citizen in a smart city? Bestel dan het KNVI boek: Smart Humanity; de mens met 1-0 op voorsprong, verkrijgbaar via Managementboek.

 

Vragen?

Heeft u vragen over privacy in the smart city, neemt u dan contact op met Natascha van Duuren.