Waarom de OR?
Werkgevers moeten volgens de Arbowet maatregelen nemen om Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) op het werk te voorkomen. PSA gaat over stress door ongewenst gedrag (zoals pesten, agressie, discriminatie en seksuele intimidatie) en een te hoge werkdruk. De OR heeft een zorgtaak en moet toezien op naleving van arbeidsomstandigheden, inclusief de sociale veiligheid (art. 28 WOR).
De OR is de linking pin tussen de medewerkers en de ondernemer en weet als geen ander wat er binnen de organisatie leeft.
Wat kan de OR doen?
- Initiatiefrecht (art. 23 lid 3 WOR). Dit is een goed instrument om een thema als sociale veiligheid onder de aandacht van de ondernemer te brengen. Bijvoorbeeld door het onderwerp op de agenda van de overlegvergadering te plaatsen, of beleid voor te stellen of aan te scherpen.
- De OR heeft instemmingsrecht over alle wijzigingen in arbeidsomstandigheden, inclusief de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak.
- De OR heeft instemmingsrecht over de aanstelling, positie en ontslag van een vertrouwenspersoon.
- De OR kan signalen van sociale onveiligheid herkennen en collega’s doorverwijzen naar de vertrouwenspersoon of hen wijzen op interne klachtenregelingen en gedragscodes.
Een OR die zich inzet voor sociale veiligheid, zet een krachtige stap richting een werkcultuur waarin iedereen zich gehoord, gezien en veilig voelt.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Jan-Pieter Vos advocaat Arbeid & Medezeggenschap of Barbara van Dam-Keuken, juridisch medewerker Arbeid & Medezeggenschap
Nieuwsbrief
Wilt u elke maand een overzicht van updates en blogs in uw mailbox? Klik dan hier om u in te schrijven voor de nieuwsbrief!