Veel van de aanpassingen van het Europees Parlement aan het originele voorstel van de Europese Commissie moeten volgens het Parlement garanderen dat artiesten, journalisten en nieuwsuitgevers eerlijk betaald krijgen door platforms zoals YouTube, Facebook en Google News.

Zo werd ingestemd met art. 11 (ook wel de ‘linkbelasting’ genoemd). Op grond van dit artikel zouden onlinediensten zoals Google en Facebook een vergoeding aan de uitgever moeten betalen voor het tonen van (delen van) perspublicaties op het platform. Dat geldt ook voor links. Deze bepaling verhindert echter niet het legale particuliere en niet-commerciële gebruik van perspublicaties door individuele gebruikers. Ook zijn het gebruik van hyperlinks naar perspublicaties die vergezeld gaan van losse woorden vrij van auteursrechtelijke beperkingen.

Ook stemde het Europees Parlement voor de zogeheten ‘uploadfilter’ (art. 13). Dit artikel vereist dat online platforms als Youtube en Facebook pro-actief moeten gaan voorkomen dat auteursrechtelijk beschermde content wordt gedeeld. Dit mag echter niet leiden tot een verhindering van de beschikbaarheid van beschermde content die geen inbreuk vormen. Volgens critici dwingt dit tot het gebruik van uploadfilters wat weer tot overblocking zou kunnen leiden.

De instemming met de linkbelasting en uploadfilters is nog niet definitief. Na onderhandelingen met de Raad en de Commissie zal het Europees Parlement er nogmaals over stemmen.

Lees het nieuwsbericht van het Europees Parlement hier.